Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει στο σημείο όπου η τεχνολογία μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει νέα τραγούδια όπως το “Heart on My Sleeve” που ακούγεται σαν να είναι έργο πραγματικών καλλιτεχνών.

Το Heart on My Sleeve είναι ένα δημοφιλές τραγούδι που δημιουργήθηκε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και που χρησιμοποίησε τις φωνές τεχνητής νοημοσύνης του Drake και του Weeknd χωρίς την άδειά τους. Το τραγούδι μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε viral στο Spotify!

Πρόσφατο παραδειγμα, όπως ένα ψεύτικο τραγούδι που ακούγεται σαν κάτι που θα έβγαζε το βρετανικό alt-rock συγκρότημα Oasis, υπαινίσσονται τις τολμηρές, δημιουργικές δυνατότητες του AI αλλά και τους ηθικούς και νομικούς περιορισμούς του.

Τώρα, καλλιτέχνες, δικηγόροι και άλλοι παράγοντες του κλάδου προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία με υπευθυνότητα.

Ο Drake και ο Weeknd της Universal Music Group επικαλέστηκαν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για να κάνουν τις streaming πλατφόρμες να καταργήσουν το “Heart on My Sleeve” αυτή την εβδομάδα.

Η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση της μουσικής των καλλιτεχνών μας (η οποία αντιπροσωπεύει τόσο παραβίαση των συμφωνιών μας όσο και παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων) καθώς και η διαθεσιμότητα παραβατικού περιεχομένου που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη σε DSP [Demand Side Platforms], εγείρει το ερώτημα ως προς ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο μουσικό σύστημα: στο πλευρό των καλλιτεχνών, των θαυμαστών και της ανθρώπινης δημιουργικής έκφρασης ή στο πλευρό των πλαστών, της απάτης και της άρνησης στους καλλιτέχνες της οφειλόμενης αποζημίωσης», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο NPR.

Ακούστε το: