Είσαι κι εσύ λάτρης του κρουασάν; Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν και με αφορμή τη σημερινή μέρα δεν είναι καλή ιδέα να φάμε το αγαπημένο μας σφολιατοειδές;

Το κρουασάν, βασικό στοιχείο στα γαλλικά αρτοποιεία και μια απόλαυση παγκοσμίως, έχει μια συναρπαστική προέλευση. Ο θρύλος λέει ότι η δημιουργία του μπορεί να εντοπιστεί στη Βιέννη του 17ου αιώνα, όπου οι αρτοποιοί επινόησαν ένα ζαχαροπλαστείο εμπνευσμένο από το μισοφέγγαρο, συμβολίζοντας την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η αφράτη απόλαυση έφτασε τελικά στη Γαλλία, όπου υπέστη μια βουτυρώδη μεταμόρφωση που θα το έκανε το εμβληματικό κρουασάν που γνωρίζουμε σήμερα.

Γιατί όμως το σχήμα μισοφέγγαρου; Λοιπόν, η ιστορία λέει ότι αυτή η ανατροπή στην παραδοσιακή αυστριακή ζαχαροπλαστική ήταν ένα νεύμα στο μισοφέγγαρο που φαίνεται στην οθωμανική σημαία. Είτε πρόκειται για ένα περίεργο αφιέρωμα είτε απλώς για μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ, το σχήμα μισοφέγγαρου έγινε συνώνυμο με το κρουασάν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν είναι μια γιορτή αυτής της απολαυστικής δημιουργίας που έχει γίνει μια παγκόσμια αίσθηση πρωινού και μια τροφή άνεσης για πολλούς. Την ημέρα αυτή, τα αρτοποιεία σε όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στα ξεφλουδισμένα στρώματα και τη χρυσή τελειότητα που καθορίζουν ένα καλοφτιαγμένο κρουασάν. Από κλασικές βουτυρώδεις εκδοχές μέχρι καινοτόμες ανατροπές όπως γεμιστές σοκολάτα ή με γεύση αμύγδαλου, οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Έτσι, είτε πίνεις ένα λάτε σε ένα παριζιάνικο καφέ είτε απολαμβάνεις ένα ζεστό κρουασάν στο αρτοποιείο της περιοχής σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο στις 30 Ιανουαρίου για να απολαύσεις τη μαγεία σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Διάβασε επίσης:

Πώς να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία στα Windows: Οδηγός βήμα προς βήμα