Με αφορμή την σημερινή μέρα πάμε να δούμε τα ομορφότερα “σπίτια” που φτιάχνουν διάφορα ζώα βάζοντας τα γυαλιά και στους καλύτερους αρχιτέκτονες.

Τα περισσότερα ζώα αρκούνται στο να βρουν έναν ελαφρώς πιο απαλό και πιο προστατευμένο χώρο για να κοιμηθούν τη νύχτα, αλλά υπάρχουν και άγρια ​​ζώα εκεί έξω που δεν απαιτούν τίποτα άλλο από τα καλύτερα καταλύματα. Αυτά τα 5 ζώα είναι μερικοί από τους καλύτερους αρχιτέκτονες που έχει να προσφέρει το ζωικό βασίλειο.

1. Ο κοινωνικός υφαντής, ιθαγενής στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και την Μποτσουάνα, υφαίνει τεράστιες κοινοτικές φωλιές που μπορούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες πουλιά σε πολλές γενιές. Αυτές οι φωλιές, υφασμένες από ξυλάκια και γρασίδι, είναι μόνιμες. Οι βαθύτεροι εσωτερικοί θάλαμοι διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα, επιτρέποντας στα πουλιά να παραμείνουν ζεστά. (εικόνα: Denis Roschlau)

2. Το αρσενικό πτηνό Vogelkop δημιουργεί φιόγκους, ή μικρές καλύβες, από γρασίδι και μπαστούνια για να προσελκύσει τα θηλυκά να ζευγαρώσουν. Οι άψογοι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων του ζωικού κόσμου, αυτά τα πουλιά τακτοποιούν μούρα, σκαθάρια, λουλούδια και άλλα πολύχρωμα και εντυπωσιακά στολίδια σε καλλιτεχνικές συνθέσεις για να προσελκύσουν τους συντρόφους τους. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα θηλυκά δεν χρησιμοποιούν πραγματικά αυτά τα τόξα για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. (εικόνα:thewildernessalternative.com)

3. Οι υφάντρες της Μπάγια συχνά χτίζουν τις κομψές κρεμαστές υφαντές φωλιές τους σε αγκαθωτούς φοίνικες και ακακίες ή πάνω από υδάτινα σώματα, όπου τα αρπακτικά μπορεί να δυσκολεύονται να τα φτάσουν. Οι φωλιές μπορούν συχνά να βρεθούν σε αποικίες, αν και υπάρχουν και μεμονωμένες. (εικόνα: subroto)

4. Η πλειοψηφία των σφηκών στην πραγματικότητα δεν χτίζει φωλιές, προτιμώντας μοναχικές ή ακόμα και παρασιτικές ρυθμίσεις. Οι κοινωνικές σφήκες, από την άλλη πλευρά, χτίζουν κομψές χάρτινες φωλιές από φυτικό πολτό, σούβλα, ρητίνη και άλλα υλικά. Αυτά αποτελούνται από εσωτερικές χάρτινες στρώσεις κηρήθρας (παρόμοιες με τη χτένα μιας μέλισσας σε εμφάνιση αλλά όχι υλικό) που περιβάλλονται από ένα χάρτινο περιτύλιγμα. (εικόνα: crabcaked)

5.  Το Montezuma oropendola πλέκει τις φωλιές του από μικρά κλήματα και γρασίδι. Συνήθως ζουν σε αποικίες περίπου 30 πουλιών, που περιλαμβάνουν ένα κυρίαρχο αρσενικό που ζευγαρώνει με τα θηλυκά. (εικόνα: Simon Valdez)