Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, είναι η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου. Της ασθένειας που μόνο στο άκουσμά της προκαλεί τρόμο. Πρέπει όμως να την αντιμετωπίζουμε έτσι; Γιατί είναι απλά μια λέξη…

Καταρχάς αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε όλοι πως ο καρκίνος ΔΕΝ είναι ανίκητος. Είναι δύσκολα ιάσιμος αλλά σε καμία περίπτωση ανίκητος. Η μάχη κατά του καρκίνου έχει μπει δυστυχώς σχεδόν σε κάθε σπίτι και γνωρίζουμε όλοι από πρώτο χέρι τι σημαίνει. Αυτό όμως δεν τον κάνει ανίκητο.

Το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου είναι η πρόληψη. Για τον λόγο αυτό αν παρατηρήσετε ποτέ κάποια ασυνήθιστη αλλαγή στο σώμα σας ή περίεργη αδιαθεσία θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας άμεσα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από  12,3 εκατομμύρια καρκινοπαθείς στον πλανήτη. Τι είναι όμως ο καρκίνος;

Είναι η πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα κύτταρά του με αποτέλεσμα να επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Το φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν έχει βρεθεί ακόμη αν και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως πολύ σύντομα θα υπάρχει σημαντικό βήμα στην εξάλειψή του.

Τα τελευταία στοιχεία προκαλούν σοκ καθώς ένας στους δυο ανθρώπους παρουσιάζει πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο. Κάτι το οποίο δεν πρέπει όμως να μας τρομάζει.

Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις ούτε στο φύλο, ούτε στον τρόπο ζωής, άσχετα με τα όσα πιστεύουμε. Φυσικά ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τις πιθανότητες αλλά δεν τις εξαλείφει. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί και από εξωγενής παράγοντες, όπως έγινε το 1986 στο Τσέρνομπιλ, όπου από την διαρροή της ραδιενέργειας τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1000%.

Μερικές πληροφορίες για τον καρκίνο

 • Υπάρχουν 100 είδη καρκίνου. Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει κάθε σημείο του σώματος.
 • Ο καρκίνος ευθύνεται για το 11% των θανάτων παγκοσμίως
 • Στους άντρες ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συνηθισμένος και τον ακολουθούν εκείνος του στομάχου και του συκωτιού.
 • Στις γυναίκες ο καρκίνος του στήθους είναι ο πιο συνηθισμένος και τον ακολουθούν του πνεύμονα και του στομάχου.
 • Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 22% των θανάτων.

Ο καρκίνος στην χώρα μας

 • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση σε θνησιμότητα από καρκίνο.
 • Ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως τα ποσοστά στον παιδικό καρκίνο μειώνονται διαρκώς. Αυτή την στιγμή 1 στα 600 παιδιά προσβάλλεται από τη νός…
 • Είναι η δεύτερη πιθανότερη αιτία θανάτου στην χώρα μας μετά από τις καρδιακές παθήσεις.
 • Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πρώτος σε ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο.
 • Δυστυχώς το 25% όσων νοσούν από καρκίνο, χάνουν την ζωή τους. Τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια…
 • Η συχνότερη εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες είναι του μαστού

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο όπλο κατά του καρκίνου; Η θέληση για ζωή. Στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρονιάς θυμόμαστε όσους χάθηκαν από τον καρκίνο. Δεν τον φοβόμαστε όμως.

4 Φεβρουαρίου. Ο καρκίνος δεν είναι απλά μια λέξη…