Τα παϊδάκια μπάρμπεκιου που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια.

Υλικά

Για τα πλευρά

  • 2kg baby back χοιρινά παϊδάκια
  • 2 κοτσάνια σέλινου κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 2 κόκκινα τσίλι, κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 1 βολβό σκόρδου, κομμένο στη μέση οριζόντια
  • 250ml χυμό μήλου

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου

  • 125ml ντομάτα κέτσαπ
  • 150g μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 75ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 50ml ουίσκι bourbon

Για τη σαλάτα

  • 3 κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη
  • 300ml κραμβέλαιο
  • 1 σέλινο, κομμένο ζουλιέν και τοποθετημένο σε όξινο νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό χοντροκομμένο
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για τα παϊδάκια, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα με βαριά βάση με το σέλινο, το κρεμμύδι, τα τσίλι, το σκόρδο και το χυμό μήλου. Ρίξτε από πάνω τόσο νερό όσο να καλύψει το περιεχόμενο. Αφήστε το μείγμα να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Σιγοβράστε πολύ απαλά για 1-1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Από καιρό σε καιρό, αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα που ανεβαίνουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  2. Εν τω μεταξύ, για τη σάλτσα μπάρμπεκιου, ζεσταίνουμε την κέτσαπ και τη καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στην κέτσαπ.
  3. Προσθέστε τη σάλτσα Worcestershire, τις καπνιστές πάπρικες και το ξύδι και αφήστε το μείγμα να βράσει. Χαμηλώστμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει το μείγμα και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Ανακατέψτε το μπέρμπον, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήστε στην άκρη. Ψύξτε όταν κρυώσει.
  4. Για τη σαλάτα, χτυπήστε μαζί τους κρόκους των αυγών, τη μουστάρδα και το ξύδι σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε σταδιακά το λάδι σε πολύ λεπτή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα σε ελαφριά μαγιονέζα και να ενσωματωθεί πλήρως όλο το λάδι σε αυτό.
  5. Στραγγίστε καλά τη σελινόριζα και αφαιρέστε την περιττή υγρασία χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Ανακατέψτε τη σελινόριζα και τον μαϊντανό στη μαγιονέζα και αλατοπιπερώστε, κατά βούληση, με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφήστε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.
  6. Όταν τα παϊδάκια είναι έτοιμα, προθερμάνετε το φούρνο στους 240C.
  7. Αφαιρέστε τα παϊδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί. Αλείψτε τα παϊδάκια παντού με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και στη συνέχεια τα ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα κάθε πέντε λεπτά, μέχρι να κολλήσουν τα παϊδάκια και να είναι τραγανά γύρω από τις άκρες.
  8. Για να σερβίρετε, τοποθετήστε τα παϊδάκια σε μια πιατέλα και συνοδέψτε μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα μπάρμπεκιου.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Κοτόπιτα: Λαχταριστή και ακόμα πιο wow με μπέικον!