Αυτή η πολύ εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για τηγανίτες με κατεψυγμένα μούρα και λιωμένη λευκή σοκολάτα είναι κατάλληλη ακόμη και για ένα επιδόρπιο δείπνου.

Συστατικά

  • 50gr απλό αλεύρι
  • μικρή πρέζα αλάτι
  • 1 μέτριο αυγό ελευθέρας βοσκής
  • 150ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι ή λιωμένο βούτυρο, συν επιπλέον για το τηγάνισμα

Για την επικάλυψη

  • 100gr λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200gr ανάμεικτα κατεψυγμένα μούρα

Μέθοδος

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το γάλα και σπάμε το αυγό. Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, ενσωματώστε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά υλικά μέχρι να έχετε ένα λείο χυλό. Προσθέστε το φυτικό λάδι και ανακατέψτε καλά.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο λάδι και αλείφουμε με χαρτί κουζίνας σε όλη τη βάση του ταψιού. Προσθέστε μια κουταλιά από μικρή κουτάλα, ζύμη και περιστρέψτε την γύρω από το τηγάνι για να δημιουργήσετε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να γίνει λίγο πιο σκούρο το κουρκούτι και να το βάλετε στη μέση (για έλεγχο, ανασηκώστε την άκρη της τηγανίτας και ελέγξτε ότι η κάτω πλευρά είναι ελαφρώς χρυσοκαφέ). Αναποδογυρίστε το και μαγειρέψτε την άλλη πλευρά για 30-40 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε σε ένα ζεστό πιάτο και σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα για να διατηρηθεί ζεστό. Μαγειρέψτε το υπόλοιπο κουρκούτι με τον ίδιο τρόπο για να φτιάξετε άλλες 3 τηγανίτες.
  3. Για την επικάλυψη, λιώστε τη σοκολάτα σε ένα αντιθερμικό μπολ σε ένα τηγάνι με νερό που σιγοβράζει απαλά. Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μικρές δόσεις σε φούρνο μικροκυμάτων.
  4. Βάλτε μια τηγανίτα σε κάθε πιάτο σερβιρίσματος και μοιράστε τα κατεψυγμένα μούρα μεταξύ τους. Περιχύστε τη λιωμένη σοκολάτα από πάνω και σερβίρετε αμέσως. Η θερμότητα των τηγανιτών και της σοκολάτας θα ξεπαγώσει γρήγορα τα μούρα, αλλά θέλετε να είναι παγωμένα (είναι η αντίθεση των θερμοκρασιών που το κάνει τόσο ξεχωριστό).

Καλή απόλαυση!