Ως είθισται, η γαλοπούλα είναι η “κυρίαρχος” του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όμως μπορείτε να παίξετε και πιο “εναλλακτικά” στις φετινές γιορτές, ψηφίζοντας ένα άλλο γευστικό και λατρεμένο πουλερικό (κυρίως στην ασιατική κουζίνα). Αναφερόμαστε στην πάπια με πορτοκάλι, ένα πιάτο που μπορεί να πάει σε άλλο level το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά που χρειαστείτε και πως θα ετοιμάσετε αυτό το πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο που θα ξετρελάνει ακόμη και τους πιο ευαίσθητους ουρανίσκους! 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πάπια περίπου 3kg
  • 4 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 3 πορτοκάλια ολόκληρα
  • Χυμό από 3 πορτοκάλια
  • 1 κ.τ.γ. μέλι (αραιωμένο στο χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 κούπα κονιάκ
  • γαρύφαλλα ολόκληρα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφού έχουμε καθαρίσει καλά την πάπια, την αλείφουμε με βούτυρο και την τοποθετούμε σε ένα ταψί. Καρφώνουμε σε διάφορα σημεία τα γαρύφαλλα και ύστερα τη λούζουμε με το κονιάκ και το χυμό από τα πορτοκάλια. Προσθέτουμε γύρω γύρω τα δαφνόφυλλα και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και τα απλώνουμε γύρω από την πάπια. Ψήνουμε σε γάστρα σκεπασμένη για 2 ώρες στους 170-190 βαθμούς, τρυπώντας την ανά διαστήματα με ένα πιρούνι για να λιώσει το λίπος της και την περιλούζουμε με τη σάλτσα της για να μην καεί. Συνοδέψτε την με γαλλικές πατάτες φούρνου και ντεκοράρετε με λίγο δενδρολίβανο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!