Το λαχανόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Το φτιάχνουν σταθερά εδώ και δεκαετίες οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες στην οικογένεια, επειδή είναι ένα πιάτο που ταιριάζει πολύ με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αποτελώντας μια τέλεια εναλλακτική αν δε θες να μαγειρέψεις κρέας. Δοκίμασε να φτιάξεις σήμερα την παρακάτω συνταγή για λαχανόρυζο.

Υλικά

500γρ. λάχανο λευκό

1 μεγάλο πράσο

1 κρεμμύδι

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

30ml ελαιόλαδο

50γρ. ρύζι

550ml ζωμό λαχανικών

4 κλωναράκια μαϊντανό

4 κλωναράκια άνηθο

αλάτι

πιπέρι

Για το αβγολέμονο

2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

χυμό από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το λάχανο, το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το πλένουμε πατώντας το με τα χέρια ώστε να χάσει τον όγκο του. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι. Στο τέλος προσθέτουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο.

Για να φτιάξουμε το αβγολέμονο χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν, προσθέτοντας λεμόνι. Παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σιγά σιγά στο αβγολέμονο μέχρι να ενσωματωθεί. Κάνουμε το ίδιο άλλες 4-5 φορές. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο.

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορο γλυκό ψυγείου με Πτι Μπερ και χυμό πορτοκάλι