Οι πατάτες ογκρατέν αποτελούν ένα πιάτο που μπορείς να το φτιάξεις με πέντε βασικά υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Παράλληλα, είναι μια εύκολη πρόταση που μπορεί να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Τι θα χρειαστείς

  • 4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • 1 ½ κούπα Cheddar τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ. Βάζουμε τις μισές πατάτες στον πάτο, στη συνέχεια τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τις υπόλοιπες πατάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μέτριο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι και ανακατεύουμε γρήγορα για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε και το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμίνιο. Ψήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα στον προθερμασμένο φούρνο.

Διαβάστε επίσης:

Energy balls ή τρουφάκια από χουρμά