Τα flapjacks είναι ιδανικά για να πάτε στη δουλειά, στο σχολείο ή να πάρετε ένα σνακ! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς σας αρέσει. Αυτή η έκδοση είναι ελαφρώς πιο υγιεινή από την κανονική, με λίγο λιγότερο βούτυρο και σιρόπι, επομένως είναι ιδανική για οικογένειες.

Συστατικά

  • λάδι
  • 100g βούτυρο, σε κυβάκια
  • 100g μέλι
  • 50g ανάμεικτοι σπόροι, όπως κολοκύθα, ηλίανθος, λιναρόσπορος και σουσάμι
  • 50g αποξηραμένα cranberries
  • 50g σταφίδες
  • 50g αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα
  • 250g jumbo κουάκερ βρώμης (χωρίς γλουτένη, εάν απαιτείται)
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά μια ρηχή τετράγωνη φόρμα για κέικ 20 εκ. με χαλαρή βάση και στρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με λαδόκολλα.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και το μέλι μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Κατεβάστε τη φωτιά και ανακατέψτε τους σπόρους, τα κράνμπερι, τις σταφίδες και τα βερίκοκα και τη βρώμη. Ανακατεύουμε το αυγό.
  3. Ρίχνετε με κουτάλι στην ετοιμασμένη φόρμα και πιέζετε μέχρι να ισιώσει καλά. (Είναι σημαντικό η βρώμη να πιέζεται καλά, ώστε να παραμένει αρκετά σφιχτή ώστε να κόβεται όταν ψηθεί. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού για να βεβαιωθείτε ότι έχουν συμπιεστεί πλήρως). Ψήστε για 18–20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν ελαφρά γύρω από τις άκρες.
  4. Σημειώστε το flapjack σε 12 κομμάτια χωρίς να το κόψετε μέχρι τέρμα, έτσι θα είναι ευκολότερο να κόψετε το flapjack όταν είναι κρύο. Αφήστε το μέχρι να κρυώσει και μετά κόψτε το flapjack με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  5. Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο, στρωμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο για έως και τρεις ημέρες.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Ζεστή σοκολάτα για χουχούλιασμα