Η γαλοπούλα είναι το πουλερικό που “πρωταγωνιστεί” στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι άδικα! Υπάρχει όμως ένα ποσοστό Ελλήνων που την αποφεύγει, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια επιλογή που υστερεί σε γεύση και “στεγνώνει” εύκολα στο φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι αντιλήψεις έχουν μια βάση, καθώς ο λάθος χειρισμός και η έλλειψη του σωστού μαριναρίσματος μπορούν πανεύκολα να καταστρέψουν το αποτέλεσμα. Αν η γαλοπούλα δε μείνει για (ατελείωτες) ώρες στην μαρινάδα και αν δεν ψηθεί με έξτρα δόσεις βουτύρου σε σωστή θερμοκρασία, το πιθανότερο είναι να απογοητεύσει τους συνδαιτημόνες! Αν όμως πετύχει, μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς!

Πως να μαρινάρεις τη γαλοπούλα

Γενικά η γαλοπούλα συνηθίζεται να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να απαιτεί περισσότερη προσοχή από ένα συμβατικό κοτόπουλο. Η προετοιμασία της, καλό είναι, να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα και ιδανικά, αφού τη μαρινάρουμε, πρέπει να την αφήσουμε σε δροσερό μέρος όλο το βράδυ γυρίζοντάς τη ανά διαστήματα.

Τρόποι μαριναρίσματος υπάρχουν άπειροι. Μπορείς να πειραματιστείς με πολλούς αν κάνεις μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Όμως ο τρόπος που ακολουθεί είναι δοκιμασμένος επί σειρά ετών και τα αποτελέσματα εγγυημένα.

Τι θα χρειαστείς

1 1/2 λίτρο νερό

150 γραμμάρια χοντρό αλάτι

180 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

1 φλυτζάνι κονιάκ

2 πορτοκάλια

1 μανταρίνι

3 κρεμμύδια

μερικά φύλλα δάφνης

πιπέρι

θυμάρι

Για να προετοιμάσουμε τη μαρινάδα μας, λιώνουμε στο νερό το αλάτι και τη ζάχαρη. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια. Προσπαθούμε η γαλοπούλα να βρίσκεται όσο το δυνατό μέσα στο μείγμα. Δε τη βάζουμε στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα με γαλοπούλα – Χρήσιμα tips για την προετοιμασία που πρέπει να γνωρίζεις | Thats Life. Life as it is!