Η μέρα του μερακαλή έφτασε! Η μέρα που κανείς δεν ξέρει τι γιορτάζουμε! Η Τσικνοπέμπτη!

Και σαν άντρας του σπιτιού θα αναλάβεις δράση. Θα ψήσεις και θα γίνεις ο σταρ της βραδιάς, ο άνθρωπος που σώζει την μέρα, εκείνος που όλοι θα θέλουν να πιουν δυο μπυράκια μαζί του γιατί είναι ο πρωτομάστορας. ΟΚ, τώρα που σου έδωσα κίνητρα, ετοιμάσου να ψήσεις και να λερωθείς. Αχ, ναι το ξέχασα αυτό…

Τα ψώνια

Κρέας. Πολύ κρέας. Βασικά σαν να είσαι λιοντάρι στην Σαβάνα. Τόση ποσότητα πρέπει να ψήσεις.

Πρέπει να κινηθείς ανάλογα το κρέας που θα πάρεις. Αν θες να ψήσεις προβατίνα (λουκούμι) τότε ζήτα μια παχιά και σιτεμένη. Αν θέλεις να ψήσεις χοιρινές προτίμησε με κόκκαλο. 10 φορές πιο γευστική από εκείνη του λαιμού. Αρνίσια παϊδάκια (σόρυ που θα στην χαλάσω) μπορείς να πάρεις οριακά και με ρίσκο καθότι δεν είναι ακόμη η εποχή του αρνιού.

Για τις τιμές να σε προειδοποιήσω πως ένα μικρό Eurogroup μπορεί να βγάζει πχ, τις τιμές του μοσχαριού.

Η φωτιά

Τα πάντα είναι εκεί. Στην φωτιά που θα βάλεις. Στο γυρισμό από το χασάπη, σκούπισε τα δάκρυά σου για τα ευρώ που χάλασες. Γιατί θα χαλάσεις και άλλα. Σταμάτα σε ένα μαγαζί με είδη ξυλείας. Τσάκο κάρβουνα και δαδί. Πρόσεξε: ΔΑΔΙ! Μην κάνεις καμία εξυπνάδα και πάρεις χημικά προσανάμματα. Να φας σαν άνθρωπος είναι ο σκοπός.

Αν είσαι τυχερός θα είναι κομμένο το δαδί. Αν είσαι άτυχος, πάρε το σκεπάρνι και κοπάνα το μέχρι να κοπεί σε ψιλά κομματάκια. Ίσια κομματάκια. Όχι σαν να σκοτώνεις κατσαρίδα στις 3 τα ξημερώματα. Θα χρειαστείς 20 από δαύτα.

Ώρα για χειροτεχνεία. Φτιάξε έναν πύργο στην μέση της ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΗΣ ψησταριάς από (βαθιά ανάσα): Στη μέση μια μπάλα από χαρτί ποτισμένη με οινόπνευμα, ξύλακια και κάρβουνα. Αν το έχεις κάνει σωστά θα στο ζητήσει το Discovery για τις Υπερκατασκευές. Αυτό ήταν.

Υπολόγισε πως θα χρειαστείς περίπου κανένα 5άρι κιλά κάρβουνα, αλλά μην το δέσεις και κόμπο. Μπορεί και περισσότερα ή λιγότερα. Βάνε φωτιά, κάνε 2 βήματα πίσω και σαν άλλος Νέρωνας καμάρωνε το δημιούργημά σου για κανένα 40άρι λεπτά. Με μπύρα στο χέρι.

Και τώρα ψήνεις

Και τώρα θα ξεχωρίσουμε τα παιδιά από τους άντρες. Αφού τα κάρβουνα κοκκινήσουν σαν εμένα μετά από 40 λεπτά διάδρομο (πολύ) είναι έτοιμα για ψήσιμο. Τα κρέατα αλατοπιπερωμένα. Οι μπύρες κρύες.

Ξεκίνα το ψήσιμο με τα εύκολα. Χοιρινά καλαμάκια ας πούμε. Τα γυρίζεις ανά 2 λεπτά πλευρά και περιμένεις συνολικά ένα τεταρτάκι. Μετά κάηκαν.

Η προβατίνα θέλει περίπου 15-20 λεπτά. Η τσίκνα θα σε συντροφεύει για 48 ώρες χρονομετρημένο, όσα μπάνια και αν κάνεις.

Το χοιρινό θέλει και αυτό 15 λεπτάκια. Ο χοιρινός λαιμός 20 γιατί μυρίζει περισσότερο από την κόντρα.

Το μοσχαράκι ψήστο τελευταίο γιατί αν κρυώσει γίνεται σαν πετσί. 10 λεπτά είναι λεία για τον Blade, 25 λεπτά το τρώνε οι μίρλες που δεν θέλουν λίγο ροζ. Εγώ λέω 13 λεπτάκια.

Οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα: Το μέγεθος της μπριζόλας (πόσο χοντρή είναι), πόση φωτιά έχεις βάλει (σε έπιασε το πνεύμα της οικονομίας) και αν φυσάει. Αν φυσάει… καλά να περάσεις!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Άφησε στάχτη καβάτζα γιατί αν η φωτιά σου είναι πολύ δυνατή, θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις. Να σώσεις τα καμμένα…

Meanwhile in the kitchen…

Κάποιος ευλογημένος να βάλει τηγάνι για να κάνει τις πατάτες. Επίσης κάποιος άλλος ευλογημένος να κόψει σαλάτα. Και ένας τρίτος ευλογημένος ας φέρει έξω καμιά μπύρα.

ΠΑΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΙ

Όσο ψήνεις θα κάθεσαι μόνος σου. Εμένα ούτε ο σκύλος δεν κάθεται. Είναι η μοίρα του ψήστη αυτή. Η μοίρα του ψήστη είναι επίσης να τρυπάει όποιο χέρι έρχεται και αρπάζει από την γάστρα με το κρέας. Η μοίρα του ψήστη είναι επίσης να μην ακούσει ένα «μπράβο ρε. Γεια στα χέρια σου».

Άντε και του χρόνου με υγεία παιδάκια!

Aν αποτύχεις (που δεν θα αποτύχεις) τότε έχουμε να σου προτείνουμε και ταβέρνες για σήμερα ΕΔΩ