Οι κρίσεις πανικού είναι η ξαφνική κατάκλιση μας από αισθήματα φόβου, άγχους και πανικού. Συνοδεύονται από συμπτώματα συναισθηματικά, ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Πολλοί βιώνουν δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, τρέμουλο, κοκάλωμα και ταχυπαλμία. Άλλοι, σπανιότερα, έχουν σημειώσει ότι νιώθουν πόνο στο στήθος και χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας.

Οι άνθρωποι βιώνουν κρίσεις πανικού συχνότερα από ότι νομίζουμε. Κάποιοι πάσχουν από διαταραχές που τις προκαλούν ενώ άλλοι τις παθαίνουν αραιά και που λόγου άγχους και στρες. Είναι ξαφνικές και μπορεί να ναι αρκετά τρομαχτικές. Μπορεί οι συχνές κρίσεις πανικού να απαιτούν συνάντηση με ειδικό αλλά υπάρχουν και 10 στρατηγικοί τρόποι που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι εάν έρθετε αντιμέτωποι με μία κρίση πανικού*. 

*Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι ιατρικού χαρακτήρα.

7 τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού

1. Βαθιές αναπνοές

Όταν μας πιάνει κρίση πανικού άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα είναι να παίρνουμε γρήγορες και κοφτές αναπνοές. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουμε εκείνη την στιγμή. Ένας τρόπος να το αντιμετωπίσει κανείς είναι να παίρνει βαθιές και αργές αναπνοές με σταθερό ρυθμό.

Εάν μπορέσουμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας, αυτό μπορεί να μας ηρεμήσει.

Συγκεντρωθείτε στις βαθιές αυτές αναπνοές με σταθερό ρυθμό. Εισπνοή από την μύτη και εκπνοή από το στόμα. Αφήστε τον αέρα να γεμίσει τα πνευμόνια σας και την κοιλιά σας και αφήστε τον να βγει αργά. Εάν μπορείτε, μετρήστε αριθμούς ταυτόχρονα, μέχρι το 5 το πολύ.

2. Αναγνωρίστε ότι παθαίνετε κρίση πανικού 

Με το να αναγνωρίζουμε ότι παθαίνουμε κρίση πανικού και όχι κάτι άλλο, υπενθυμίζουμε τον εαυτό μας ότι αυτό που μας συμβαίνει είναι προσωρινό. Σε λίγο θα περάσει και θα είμαστε εντάξει.

Κάποιες φορές, οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από πράγματα που βλέπουμε. Εάν είστε σε ένα περιβάλλον χαοτικό όπου συμβαίνουν πολλά πράγματα γρήγορα, κλείστε τα μάτια σας για να μπλοκάρετε αυτό που σας δημιουργεί το άγχος. Έτσι, θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε καλύτερα στην αναπνοή σας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να ηρεμήσετε.

4. Συγκεντρωθείτε σε κάτι 

Κάποιους τους βοηθάει να έχουν στον νου τους ένα συγκεκριμένο πράγμα και να επικεντρώνουν την προσοχή τους εκεί, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση πανικού. Μπορεί να είναι ένα αντικείμενο όπως ένα μπρελόκ, μπορεί να είναι κάτι πιο αφηρημένο όπως ο ουρανός, μπορεί να είναι ένα «μέρος» μέσα στο μυαλό μας.

Επιλέξτε ένα και όταν πάθετε την κρίση πανικού να επικεντρωθείτε σε αυτό: τι χρώμα έχει; τι αίσθηση έχει; τι μέγεθος έχει; κάντε στον εαυτό σας αυτές και άλλες ερωτήσεις ώστε να στραφεί αλλού η προσοχή σας.

5. Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης 

Όπως και οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κρίση πανικού. Σας βοηθάει να σταματήσετε την αντίδραση του σώματος και να την ελέγξετε. Συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένους μυς κάθε φορά, π.χ. του χεριού και προσπαθήστε να τους χαλαρώσετε. Επιπλέον, αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε κάπου αλλού και να φύγει το μυαλό σας από αυτό που προκάλεσε την κρίση.

Μπορεί την πρώτη φορά να μην δουλέψει πολύ αποτελεσματικά, αλλά την δεύτερη θα πετύχει πολύ καλύτερα.

6. Έχετε εύκαιρη λίγη λεβάντα

Η λεβάντα είναι γνωστή για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες. Το να μυρίζει κανείς λεβάντα μπορεί να του μειώσει το στρες και το άγχος, σημαντικά. Βοηθάει να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Εάν έχετε συχνές κρίσεις πανικού, μερικές από τις οποίες τις παθαίνετε μέσα στο σπίτι, φροντίστε να έχετε εύκαιρη λίγη λεβάντα που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε σε μία έκτακτη στιγμή.

Εάν δεν υπάρχει φρέσκια λεβάντα, το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα βοηθήσει εξίσου καλά. Τρίψτε λίγο στους καρπούς σας και μυρίστε το.

7. Επαναλάβετε μία φράση που σας βοηθάει 

Έχετε κάποια μάντρα; Μία φράση που να σας καθησυχάζει; Πολλοί, όταν παθαίνουν κάποια κρίση πανικού επαναλαμβάνουν δυνατά κάποιες φράσεις όπως “θα περάσει και αυτό”, “είμαι δυνατός”, “μπορώ να το ελέγξω” ή ό,τι μπορεί πιθανώς να τους βοηθήσει εκείνη την στιγμή. Η επανάληψη, καθώς και το γεγονός ότι τα λέτε δυνατά και τα ακούτε, μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε αυτό που σας συμβαίνει.

Διαβάστε ακόμη: 3 Μύθοι για τα άτομα που υποφέρουν από το άγχος