Έχεις ακούσει για το πόσο ωφέλιμη είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης για το σώμα σου. Ξέρεις όμως αν την λαμβάνεις με τον σωστό τρόπο ή απλά την καταναλώνεις άσκοπα;

Καταρχάς να σου εξηγήσουμε την σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό, είτε γυμνάζεσαι, είτε όχι.

Ο οργανισμός μας για να δημιουργήσει και να αναδομήσει τον μυϊκό του ιστό, χρειάζεται (καλά μάντεψες), πρωτεΐνη. Μέσα σε αυτά, πρέπει να προσθέσεις και την άμυνα του οργανισμού, που ανεβαίνει σημαντικά με την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.

Υπάρχουν όμως και 9 αμινοξέα που ο οργανισμός πρέπει απαραίτητα να τα συνθέσει αφού δεν βρίσκονται στις τροφές. Η πιο πλήρης τροφή σε αμινοξέα είναι το αυγό και το ανθρώπινο γάλα. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες ορισμένα αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι

Θα χωρίσουμε την κατανάλωση της πρωτεΐνης σε δυο είδη. Σε εκείνους που ασκούνται και σε εκείνους που δεν ασκούνται.

Στην πρώτη κατηγορία, ένας άνθρωπος π.χ, 80 κιλών, θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 1,5 με 2 γραμμάρια ανα κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή 120 με 160 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτή είναι η optimum επιλογή. Πολλοί αθλητές καταναλώνουν περισσότερα από 2 γραμμάρια ανά σωματικό κιλό ή ακόμη και 3. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ καθώς δεν έχει αποδειχτεί ΠΟΤΕ και από ΚΑΝΕΝΑΝ πως όση περισσότερη πρωτεΐνη τρως, τόσο περισσότερη μυϊκή μάζα αποκτάς. Ο οργανισμός απορροφά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ πρωτεΐνης που χρειάζεται και την υπόλοιπη την απορρίπτει μέσω των ούρων.

Η δεύτερη κατηγορία, δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη κατανάλωση, μιας και με 0,8 γραμμάρια ανά κιλού σωματικού βάρους είναι αρκετή για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Πώς να την καταναλώσεις ΣΩΣΤΑ

Η καλύτερη επιλογή είναι να χωρίσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης ανά 3 ώρες, ειδικά αν γυμνάζεσαι.

Για παράδειγμα:

3 βραστά αυγά το πρωί στις 9 = 21 γραμμάρια πρωτεΐνης

1 κονσέρβα τόνο 200 γραμμάρια  στις 12 = 58 γραμμάρια πρωτεΐνης

1 στήθος κοτόπουλου 100 γραμμαρίων στις 3 = 30 γραμμάρια πρωτεΐνης

Και συνεχίζεις έτσι μέχρι την ώρα του ύπνου, όπου η καλύτερη επιλογή ΠΡΙΝ κοιμηθείς, είναι να καταναλώσεις τροφές με πρωτεΐνη αργής αποδέσμευσης, όπως το γιαούρτι ή τυρί cottage.

Το χρονοδιάγραμμα των 3 ωρών δεν είναι τυχαίο, καθώς τόση ώρα χρειάζεται το σώμα ώστε να απορροφήσει την πρωτεΐνη.

Δεν μπορώ να φάω τόσα γεύματα σε τόση ώρα, τι να κάνω;

Υπάρχει λύση. Υπάρχουν στο εμπόριο σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος ενώ και στα ψυγεία των supermarkets θα βρεις έτοιμη πρωτεΐνη για κατανάλωση.

Η σειρά Arla Protein σου προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σε λαχταριστές γεύσεις!

  • Το γάλα Arla Protein με κακάο, είναι η καλύτερη επιλογή των πρωταθλητών. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη σοκολατένια γεύση, αποτελεί το τέλειο ρόφημα για την αύξηση της μυΐκής μάζας, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. Με 25 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά μπουκάλι!

Σοκολατούχο ρόφημα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 500g

  • Το γάλα Arla Protein 50% Less Sugar με κακάο, είναι η καλύτερη επιλογή όλων όσων αθλούνται και ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη σοκολατένια γεύση, αποτελεί το τέλειο ρόφημα για την αύξηση της μυΐκής μάζας, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, με 25 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Σοκολατούχο ρόφημα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και 50% λιγότερη ζάχαρη 500g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein Natural, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, Natural 200g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein με μύρτιλο, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, με μύρτιλο 200g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein με φράουλα και μελισσόχορτο, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, με φράουλα 200g