Ρίχνοντας μια απλή μαρινάδα τεριγιάκι πάνω από το ψάρι πριν το μαγείρεμα βοηθάει πραγματικά να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Συστατικά
- 2 ½ κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ρευστό μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές της σούπας κρασί ρυζιού mirin
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ
- 2 φιλέτα πέστροφας χωρίς κόκαλα, περίπου 100–150g
Για το σερβίρισμα
- ρύζι και πράσινα λαχανικά της επιλογής σας (όπως μπρόκολο ή πακ τσόι)
- φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε φέτες
- σουσάμι, φρυγανισμένο σε στεγνό τηγάνι
Μέθοδος
- Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε 150ml νερό με την καστανή ζάχαρη, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το κρασί ρυζιού, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το κορν φλάουρ με 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί πλήρως και μετά προσθέστε το μείγμα κορν φλάουρ στο τηγάνι. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα και χτυπάμε μέχρι να πήξει – περίπου 1 λεπτό. Αφήστε τη σάλτσα να φουσκώσει απαλά για ένα ακόμη λεπτό. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό για να αραιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τοποθετούμε την πέστροφα σε ένα ρηχό, φαρδύ δοχείο και περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα. Γυρίστε να επικαλυφθεί καλά και μετά τοποθετήστε τα φιλέτα με την πλευρά της φλούδας προς τα επάνω. Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε το ψάρι να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά και μέχρι μερικές ώρες.
- Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, στρώστε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος με λαδόκολλα ή μια επένδυση σιλικόνης. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C και αέρα.
- Χρησιμοποιήστε μια φέτα ψαριού για να μεταφέρετε τα φιλέτα στον προετοιμασμένο δίσκο, με το δέρμα προς τα κάτω. Μην πετάξετε τη μαρινάδα! Ψήνουμε για 12-16 λεπτά ή μέχρι τα φιλέτα να ξεφλουδίσουν και να ψηθούν.
- Όσο ψήνεται η πέστροφα, ξαναρίξε τη μαρινάδα στη μικρή κατσαρόλα και βράσε σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις ψηθεί η πέστροφα, τοποθετήστε τα φιλέτα σε δύο πιάτα μαζί με το ρύζι και τα πράσινα λαχανικά και ρίξτε λίγη από την παχύρρευστη σάλτσα teriyaki από το τηγάνι πάνω από το ψάρι. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε όση σάλτσα έχει απομείνει στο πλάι.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;