Το ψητό στήθος γαλοπούλας είναι μια τέλεια εναλλακτική και για τα Χριστούγεννα! Η σοφή χρήση των συστατικών σημαίνει ότι θα έχετε ένα πολυτελές χριστουγεννιάτικο δείπνο με λιγότερο κόστος με αυτήν την εξαιρετικά απλή και γρήγορη ψητή γαλοπούλα. Τα κατεψυγμένα στήθη γαλοπούλας γίνονται ξεχωριστά αρωματίζοντάς τα με κλημεντίνη και θυμάρι και σερβίροντας με πλούσιο ζωμό.

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι
  • 1,5kg κατεψυγμένο στήθος γαλοπούλας (καλά ξεπαγωμένο)
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού ή 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 6 rashers καπνιστό ραβδωτό μπέικον
  • 1–2 κλημεντίνες, satsumas ή 1 μικρό πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 15g βούτυρο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα ψωμιού

  • 400ml γάλα, ιδανικά πλήρες σε λιπαρά
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 φέτες
  • 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ¼ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 8-10 γαρίφαλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν έξτρα για την καρύκευμα
  • 25g βούτυρο
  • 60g λευκή αλεσμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα

  • 20g απλό αλεύρι
  • 85g κόκκινο ή λευκό κρασί (ή περισσότερο ζωμό)
  • 400ml ζωμός κοτόπουλου, φτιαγμένος με 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά της σούπας ζελέ φραγκοστάφυλου ή σάλτσα cranberry

Για τα λουκάνικα με κουβέρτες

  • 6 χοιρινά λουκάνικα χωριστά
  • 6 rashers καπνιστό ραβδωτό μπέικον

Για τις μπάλες της γέμισης

  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι, συν επιπλέον για άλειμμα
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 χοιρινά λουκάνικα, χωριστά
  • 1 μικρό λεμόνι, μόνο ψιλοτριμμένο ξύσμα
  • 75g αλεσμένη λευκή φρυγανιά
  • 2 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού (ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι)

Για το σερβίρισμα

  • 500g καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 500g μικρά λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα
  • 40g βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C. Ρίχνουμε το λάδι σε μια φόρμα ψησίματος και βάζουμε από πάνω την γαλοπούλα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  2. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Τοποθετούμε με το μπέικον και την κλημεντίνη, τη σατσούμα ή το πορτοκάλι σε φέτες. Αλείφουμε με βούτυρο και σκεπάζουμε σφιχτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.
  3. Για τη σάλτσα του ψωμιού, βάζετε το γάλα και τις φέτες κρεμμυδιού σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε τη δάφνη, το θυμάρι, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εμποτιστεί για 30 λεπτά.
  4. Για να φτιάξετε τα λουκάνικα σε κουβέρτες, κόψτε τα λουκάνικα στη μέση κατά μήκος. Πάρτε το μισό λουκάνικο και τυλίξτε το σε ένα κομμάτι μπέικον. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μισά λουκάνικα και το μπέικον. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί φούρνου αρκετά μεγάλο για όλη τη γέμιση και τα λουκάνικα σε κουβέρτες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο ψηθεί.
  5. Για τις μπάλες της γέμισης, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε απαλά το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά, ανακατεύοντας τακτικά. Το βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Πιέζουμε το λουκάνικο από την φλούδα του, μέσα στο μπολ με το ψημένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την τριμμένη φρυγανιά, το θυμάρι και μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και πλάθουμε σε 12 μικρές μπάλες. Τοποθετούμε στο ταψί με τα λουκάνικα σε κουβέρτες.
  7. Για να τελειώσετε τη σάλτσα ψωμιού, στραγγίστε το γάλα από ένα κόσκινο και σε μια καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη φρυγανιά. Ζεσταίνουμε απαλά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να γίνει κρέμα και να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη και μετά ζεσταίνουμε λίγο πριν το σερβίρουμε.
  8. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από τη γαλοπούλα, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200C και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και η γαλοπούλα να ψηθεί καλά. Προσθέστε τις γεμιστές μπάλες και τα λουκάνικα σε κουβέρτες για τα τελευταία 15 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος της γαλοπούλας.
  9. Μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε ζεστή πιατέλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  10. Γυρίστε τα λουκάνικα σε κουβέρτες και γεμιστές μπάλες και μαγειρέψτε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
  11. Για τη σάλτσα, βάζετε το ταψί στην εστία σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέστε το κρασί (ή τον επιπλέον ζωμό) και μαγειρέψτε για 15-20 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  12. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό, ανακατεύοντας όλη την ώρα. Αφήνουμε το υγρό να σιγοβράσει, ανακατεύουμε το ζελέ φραγκοστάφυλου και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, σουρώνουμε προσεκτικά (η φόρμα θα είναι πολύ ζεστή) με ένα σουρωτήρι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τους χυμούς που έχουν βγει από τη γαλοπούλα καθώς έχει ξεκουραστεί και τη διατηρούμε ζεστή μέχρι να τη σερβίρουμε.
  13. Βράζουμε τα καρότα και τα λαχανάκια Βρυξελλών σε ξεχωριστά τηγάνια με βραστό νερό. Μόλις βράσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το βούτυρο και μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  14. Κόψτε κάθε κορδόνι και μετά γαρνίρετε τη γαλοπούλα με φρέσκα κλωνάρια θυμάρι. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα, τη σάλτσα ψωμιού, τα λουκάνικα σε κουβέρτες, τις γεμιστές μπάλες και τα λαχανικά.

Tips:

  • Βεβαιωθείτε ότι το στήθος της γαλοπούλας έχει ξεπαγώσει καλά πριν το μαγείρεμα, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ημέρες στο ψυγείο. Αυτή η συνταγή κοστολογείται χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα λουκάνικα, τα οποία θα πρέπει επίσης να ξεπαγώσουν.
  • Για λιγότερο μαγείρεμα την ημέρα των Χριστουγέννων, τα λουκάνικα σε κουβέρτες και γεμιστές μπάλες και σάλτσα ψωμιού μπορούν να προετοιμαστούν μια μέρα πριν και να φυλαχθούν στο ψυγείο μέχρι να μαγειρευτούν.

Καλή απόλαυση!