Η διάσημη τραγουδίστρια Σακίρα, τελικά συμφώνησε με τους εισαγγελείς της Ισπανίας, για φορολογική απάτη, για την οποία ήταν κατηγορούμενη.

Η συμφωνία είναι λίγο βαριά, καθώς της επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο. Βέβαια τα καλά νέα είναι ότι γλυτώνει την 3ετή φυλάκιση με αναστολή.

Οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή που αντιμετώπιζε η Σακίρα, ήταν για το ποσό των 14,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η εισαγγελία της Ισπανικής πρωτεύουσας, σε περίπτωση που αποδεικνυόταν η ενοχή της, θα εξέτιε ποινή φυλάκισης για οχτώ χρόνια και βαρύ πρόστιμο ποσού 23,8 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά η διάσημη ποπ τραγουδίστρια, «με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μου», όπως είχε δηλώσει, δήλωνε πως δεν είχε διαπράξει κανένα τέτοιο αδίκημα.

Επιπλέον είχε επισημάνει πως «τα παιδιά μου δεν θέλουν να δουν τη μαμά τους να θυσιάζει την προσωπική της ευημερία σε αυτόν τον αγώνα».

Αρχικά βέβαια η Σακίρα δεν είχε δεχτεί να προχωρήσει σε συμβιβασμό και να οδηγηθούν σε δίκη.

Η ίδια είχε δηλώσει:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, προσπαθούσα πάντα να κάνω το σωστό και να δίνω το καλό παράδειγμα στους άλλους. Αυτό σημαίνει να κάνω το επιπλέον βήμα σε επιχειρηματικές και προσωπικές οικονομικές αποφάσεις για να εξασφαλίσω τις απολύτως καλύτερες συμβουλές, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης συμβουλών από τις εξέχουσες φορολογικές αρχές του κόσμου, οι οποίες υπήρξαν σύμβουλοί μου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες αυτές, οι φορολογικές αρχές στην Ισπανία άσκησαν δίωξη εναντίον μου, όπως έχουν κάνει εναντίον πολλών επαγγελματιών αθλητών και άλλων ατόμων υψηλού προφίλ, “απορροφώντας” την ενέργεια, τον χρόνο και την ηρεμία αυτών των ανθρώπων για χρόνια κάθε φορά. Ενώ ήμουν αποφασισμένη να υπερασπιστώ την αθωότητά μου σε μια δίκη που οι δικηγόροι μου ήταν βέβαιοι ότι θα κατέληγε υπέρ μου, πήρα την απόφαση να επιλύσω επιτέλους αυτό το θέμα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μου, τα οποία δεν θέλουν να δουν τη μητέρα τους να θυσιάζει την προσωπική της ευημερία σε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να ξεπεράσω το άγχος και τη συναισθηματική επιβάρυνση των τελευταίων ετών και να επικεντρωθώ στα πράγματα που αγαπώ -τα παιδιά μου- και όλες τις ευκαιρίες που έρχονται στην καριέρα μου, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης παγκόσμιας περιοδείας μου και του νέου μου άλμπουμ, για τα οποία είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Θαυμάζω απεριόριστα εκείνους που έχουν πολεμήσει αυτές τις αδικίες μέχρι τέλους, αλλά για μένα, σήμερα, η νίκη είναι να πάρω πίσω τον [χαμένο] χρόνο μου με τα παιδιά μου και την καριέρα μου».

Οι Ισπανοί ελεγκτές ερευνούσαν την τραγουδίστρια για φόρους που δεν είχε πληρώσει κατά τα έτη 2012 έως το 2014, αλλά έρευνα συνεχίστηκε και το έτος 2018.

Οι Ισπανικές αρχές, εξετάζοντας τα στοιχεία της κατοικίας της, για το έτος 2018, είχαν υποψιαστεί για πιθανή φοροδιαφυγή. Σε αυτή την περίπτωση είναι που ο εισαγγελέας ζητούσε την 8ετή φυλάκιση της αγαπημένης τραγουδίστριας.

Παλιότερα, η Σακίρα είχε δηλώσει ως φορολογική κατοικία στις Μπαχάμες. Το 2015, που βρισκόταν στην Ισπανία, λόγω των ποδοσφαιρικών υποχρεώσεων του άντρα της, καταχωρήθηκε κάτοικος Ισπανίας. Η νομοθεσία ορίζει πως όποιοι βρίσκονται στην Ισπανία για χρονικό διάστημα άνω των 185 ημερών κατά την διάρκεια του έτους, λογίζονται κάτοικοι της χώρας και προκύπτουν αυτόματα φορολογικές υποχρεώσεις. Οι αρχές στην χώρα, συγκέντρωσαν στοιχεία για την τραγουδίστρια, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Μετά από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν πως η τραγουδίστρια βρισκόταν στην χώρα 242 μέρες το έτος 2012, 212 μέρες για το έτος 2013 και 243 μέρες για το έτος 2014. Στη συνέχεια στοιχειοθετήθηκε το κατηγορητήριο για φοροδιαφυγή.

Η Σακίρα στην υπεράσπισή της φυσικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωνε πως είχε «άψογη φορολογική συμπεριφορά και δεν είχε ποτέ φορολογικά προβλήματα στο παρελθόν». Φυσικά προσέλαβε τους τοπ συμβούλους, ανάμεσά τους και η PriceWaterhouseCoopers. Αυτό είχε ως σκοπό τον χειρισμό των οικονομικών – φορολογικών ζητημάτων της και ενημέρωσαν πως ουδέποτε η Σακίρα ξεπέρασε τις 183 ημέρες παραμονής στην Ισπανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.