της Εμμανουέλας Φωτεινού, Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός

Υλικά:

  • 1 κουνουπίδι
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

Για την σως με ταχίνι:

  • 1/3 φλιτζανιού ταχίνι
  • 1/3 φλιτζανιού νερό
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τα καβουρδισμένα ρεβίθια:

  • 500 γρ. ρεβίθια προβρασμένα σε κονσέρβα ή φρέσκα
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν πιπέρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου με αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα. Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο ταψάκι με μια λαδόκολλα μαζί. Κόψτε το κόκκινο κρεμμύδι σε λωρίδες και τοποθετήστε το και αυτό στην λαδόκολλα. Ανακατέψτε το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  2. Ψήνετε το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, στη συνέχεια τα ανακατεύετε, τα ξαναβάζετε στον φούρνο και τα ψήνετε για επιπλέον 10-15 λεπτά, ή μέχρι το κουνουπίδι να είναι τρυφερό και καφέ στα άκρα. Αφήστε το κουνουπίδι να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Ενώ το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια ψήνονται, κάντε την σως με ταχίνι.  Προσθέστε το ταχίνι, το νερό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο, το καγιέν και το αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε
  4. Στραγγίζετε και ξεπλύνετε τα ρεβίθια από την κονσέρβα (εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα απλώς βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν . Προσθέστε τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε τα ρεβίθια σε μέτρια φωτιά για περίπου πέντε λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά. Αφαιρέστε τα ρεβίθια από τη φωτιά.
  5. Τραβήξτε τα φύλλα του μαϊντανού από τους μίσχους τους και ψιλοκόψτε τα σε μικρά κομμάτια
  6. Προσθέτουμε τα ψητά μας λαχανικά, τα ρεβίθια, τον μαϊντανό και τέλος περιχύνουμε με την σως ταχινιού.
  7. Ανακατεύουμε καλά όλα μας τα υλικά. Η σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί και κρύα αλλά και ζεστή!

Καλή σας απόλαυση!

Πρότυπο κέντρο ευεξίας
Φωτεινού Εμμανουέλα
Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός 
Σπύρου Μερκούρη 56 (πλησίον μετρό Ευαγγελισμού)
210 7251933 – 6981395214