της Εμμανουέλας Φωτεινού, Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός

Αμα αγαπάς τις σαρδέλες  διάβασε προσεκτικά αυτή τη συνταγή και μπες στην κουζίνα!

Υλικά για 4 άτομα:

  • 40 σαρδέλες ( 1 κιλό περίπου)
  • 3 ντομάτες
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. Πάστα ελιάς
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 λεμόνια σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. Λάδι
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες μας εξωτερικά από τα λέπια, αφαιρούμε το κεφάλι και τραβάμε και το κεντρικό κόκαλο και αλατιζουμε πολύ ελαφρά.
  2. Καθαρίζουμε την ντομάτα εξωτερικά τη φλούδα της και πετάς και τα σπόρια. Κρατάμε μόνο τη σάρκα.
  3. Με ένα μαχαίρι σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε παρά πολύ ψιλά τις σάρκες από τη ντομάτα, το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό. Έπειτα αναδεύουμε σε ένα μπολάκι τα ψιλοκομμένα λαχανικά, με τη πάστα ελιάς κι το ξύσμα από το λεμόνι.
  4. Ανοίγουμε τις σαρδέλα μας βάζουμε 1 κγ από τη γέμιση και καπακώνουμε με άλλη μια σαρδέλα και τις παντρεύουμε !
  5. Σε ένα ταψακι τοποθετώ τις σαρδέλες μου σε ζευγαράκια & ανάμεσα στα ζευγαράκια βάζουμε φέτες λεμόνι και τις σκελίδες σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη και λαδάκι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  7. Σερβίρουμε με λαδολέμονο με μουστάρδα και συνοδεύσαμε με πουρέ «σπανακόπιτα» (σπανάκι σωτε με τα μυρωδικά του και το κρεμμυδάκι του αλεσμένο με φέτα και ψητό φύλλο) και φάβα με το κρεμμυδάκι της!
Καλή σας όρεξη!
Πρότυπο κέντρο ευεξίας
Φωτεινού Εμμανουέλα
Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός 
Σπύρου Μερκούρη 56 (πλησίον μετρό Ευαγγελισμού)
210 7251933 – 6981395214