Μια απλή και ευέλικτη σούπα λαχανικών αργομαγειρεμένη που είναι ιδανική για ένα εύκολο μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Τυχόν υπολείμματα θα διατηρηθούν πολύ καλά στο ψυγείο για μερικές μέρες ή μπορούν να καταψυχθούν.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξυλάκι σέλινου, κομμένο σε φέτες περίπου 1 εκ./½
  • 2–3 καρότα (περίπου 250g) ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια περίπου 1 cm
  • ½ μικρό σουηδικό (περίπου 275g) ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια περίπου 1 cm
  • 3 πατάτες (περίπου 375g), ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους περίπου 15mm
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα αποξηραμένα βότανα
  • 600ml ζεστός ζωμός λαχανικών, φτιαγμένος με 2 κύβους ζωμού λαχανικών
  • 1⁄8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς (προαιρετικά)
  • 100ml γάλα ή νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Βάλτε το σε μια αργή κουζίνα και προσθέστε το σουηδικό, τις πατάτες, τα ανάμεικτα μυρωδικά, το ζωμό και τον κουρκουμά, αν χρησιμοποιείτε. Καρυκεύουμε με πολύ πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Καλύψτε και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 3½–4 ώρες ή χαμηλή για 5–7 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Πάρτε 3 κουτάλες από τη μαγειρεμένη σούπα (περίπου 450 g/1 λίβρα) και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ ή κανάτα. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ με ραβδιά, χτυπήστε το να γίνει πουρές και στη συνέχεια επιστρέψτε στην κατσαρόλα αργής κουζίνας και ανακατέψτε καλά για να πήξει η σούπα.
  4. Ανακατέψτε με αρκετό γάλα ή νερό για να φτάσει στην προτιμώμενη σύσταση, στη συνέχεια σκεπάστε και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί. Αλατοπιπερώνουμε και το σκορπίζουμε πάνω από το παλάτι, αν το χρησιμοποιήσουμε. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί κρούστας, αν θέλετε.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Αχλάδια ποσέ με βατόμουρα: Ένα ελαφρύ επιδόρπιο!