Το μαγείρεμα υπό πίεση δημιουργεί μια αυθεντική σούπα με φασόλια και μπέικον Τοσκάνης μέσα σε λίγα λεπτά.

Εξοπλισμός και προετοιμασία: θα χρειαστείτε χύτρα ταχύτητας και γουδοχέρι και γουδί

Υλικά

Για τη σούπα

  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 300g καπνιστό μπέικον, χοντροκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σέρι
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κοτσάνια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλες κηρώδεις πατάτες, χοντροκομμένες
  • 6 αμπελοτομάτες, χοντροκομμένες (κρατήστε τα κλήματα)
  • μικρό ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι, δεμένο με σπάγκο
  • 130g μικρά ζυμαρικά orecchiette
  • 2 λίτρα ζωμό βοείου κρέατος καλής ποιότητας
  • 400g φασόλια κανελίνι από κονσέρβα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 16 μικρές μπουκίτσες μπρόκολο
  • 100g σπανάκι με φύλλα baby
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το πέστο άγριου σκόρδου

  • 15g φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο
  • 15g σκόρδο, χοντροκομμένο
  • 50g κουκουνάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 15g παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • ½ λεμόνι, μόνο το ξύσμα, ψιλοτριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, για γεύση
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • μικρή χούφτα φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο
  • μικρή χούφτα φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • μικρή χούφτα φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 100g παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • ελαιόλαδο, για το ράντισμα
  • 1 φραντζόλα ψωμί κρούστας, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Για τη σούπα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μπέικον, στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και τηγανίστε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει αλλά να μην καεί. Ξεφλουδίζουμε το τηγάνι με το ξύδι σέρι. Προσθέστε τα κόκκινα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο, το σέλινο και το πράσο και μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ανακατεύουμε τις πατάτες και τις ντομάτες, με τα αμπέλια τους και μετά προσθέτουμε το δεμάτιο με δεντρολίβανο και θυμάρι. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το τηγάνι να σιγοβράσει.
  3. Ζεσταίνουμε το ζωμό βοδινού σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ζυμαρικά στα λαχανικά. Μόλις σιγοβράσει ο ζωμός ρίχνουμε και αυτό μέσα.
  4. Ρίξτε τη σούπα στη χύτρα ταχύτητας (ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ασφαλή χρήση της χύτρας ταχύτητας). Φέρνουμε σε πίεση και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε πίεση. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σιγά σιγά την πίεση. Αφαιρέστε τη δέσμη δεντρολίβανου και θυμαριού και τα αμπέλια ντομάτας και πετάξτε. Ρίξτε τα κανελίνια, το μπρόκολο και το σπανάκι και αφήστε τα να μαλακώσουν στην υπόλοιπη φωτιά για 5 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε το πέστο, αλέστε το βασιλικό και το άγριο σκόρδο σε γουδί με γουδοχέρι ή επεξεργαστή τροφίμων για να απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια. Στη συνέχεια, προσθέστε το κουκουνάρι και το ξύσμα λεμονιού και αλέστε. Μόλις ενωθούν, προσθέστε το ελαιόλαδο να γίνει μια πάστα και αλέστε την παρμεζάνα. Προσθέτουμε στημένο λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  6. Για να σερβίρετε, αδειάστε σε μπολ σούπας και πασπαλίστε με τα φρέσκα μυρωδικά, την παρμεζάνα, το πέστο άγριο σκόρδο και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ψωμί κρούστας.

Tip

Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, μπορείτε να το φτιάξετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στην εστία, μαγειρεύοντας τη σούπα για 30 λεπτά πριν προσθέσετε τα φασόλια, τα μυρωδικά και τα χόρτα.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Κοτόπουλο Κοζάνης με δαμάσκηνα, σαφράν και πάπρικα