Αν ψάχνεις ένα εντυπωσιακό γλυκό που ετοιμάζεται με ελάχιστα υλικά και έχει αυτή τη χαρακτηριστική τραγανή, αφρώδη υφή, τότε η cinder toffee είναι αυτό που χρειάζεσαι! Με ζάχαρη, σιρόπι και λίγη μαγειρική σόδα, δημιουργείται ένα μαγικό αποτέλεσμα που μπορείς να απολαύσεις σκέτο, να το βουτήξεις σε σοκολάτα ή να το θρυμματίσεις πάνω από παγωτό.
Υλικά
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 175 γρ. χρυσό σιρόπι (golden syrup)
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 200 γρ. κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας γάλακτος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοίμασε το ταψί: Στρώσε ένα ταψί 20×30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
- Ζέστανε τη ζάχαρη και το σιρόπι: Ρίξε τα δύο υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα και άφησέ τα σε μέτρια φωτιά. Ανακίνησε απαλά την κατσαρόλα για να λιώσει η ζάχαρη — χωρίς να ανακατεύεις με κουτάλι, γιατί μπορεί να κρυσταλλώσει.
- Έλεγξε τη θερμοκρασία: Τοποθέτησε θερμόμετρο ζάχαρης και όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 146°C, απομάκρυνε αμέσως από τη φωτιά.
- Πρόσθεσε τη σόδα: Με προσοχή (φοράς γάντια ή γάντια φούρνου), ρίξε τη μαγειρική σόδα και ανακάτεψε γρήγορα. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει αμέσως — αυτό είναι το μαγικό σημείο!
- Άφησέ το να σταθεροποιηθεί: Ρίξε το μείγμα προσεκτικά στο ταψί και άφησέ το να σταθεροποιηθεί για περίπου 2 ώρες.
- Σπάσε σε κομμάτια: Μόλις σκληρύνει, βγάλε το χαρτί και χτύπησε απαλά με έναν πλάστη για να το σπάσεις σε κομμάτια.
Extra ιδέα
Αν θέλεις, λιώσε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων (1 λεπτό + 30 δευτερόλεπτα ακόμη) και βούτηξε τη μία πλευρά κάθε κομματιού μέσα. Άφησέ τα σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν.
Φύλαξέ τα σε αεροστεγές δοχείο — αν, φυσικά, σου μείνουν!
Καλή απόλαυση!

Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού και λάτρης της γραφής. Παρόλο που ξεκίνησα με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το πάθος μου για τη γραφή με οδήγησε στη Δημοσιογραφία, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ. Πάντα με γοήτευε ο κόσμος του lifestyle, της μόδας, της ομορφιάς και της διακόσμησης, και τώρα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και σκέψεις μαζί σας. Είστε έτοιμοι για αυτό το ταξίδι;
