Την ώρα που η Taylor Swift γιορτάζει τη νίκη των Kansas City Chiefs στο Super Bowl, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης πραγματοποιείται το «Swiftposium», ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην επίδραση της Taylor Swift στην κουλτούρα.

Αρχικά, αναμενόταν να προσελκύσει 50 ερευνητές, αλλά μετά από δημοσιεύματα σε ενημερωτικές πηγές όπως το Rolling Stone και το Guardian, η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 400 εργασίες από 78 ιδρύματα να υποβάλλονται, εκ των οποίων 130 έγιναν δεκτές καλύπτοντας 60 θέματα. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από ερευνητές από έξι αυστραλιανά και νεοζηλανδικά πανεπιστήμια, στόχευσε να επισημάνει τη σημασία της ακαδημαϊκής έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

NEWARK, NEW JERSEY – AUGUST 28: Taylor Swift attends the 2022 MTV VMAs at Prudential Center on August 28, 2022 in Newark, New Jersey. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

Θέματα όπως η επίδραση της Taylor Swift στον φεμινισμό, τα δικαιώματα LGBTQ+, και η πολιτική επιρροή της, καθώς και η σχέση της με τον Kanye West και η προστασία από deepfakes, συζητήθηκαν εκτενώς. Επιπλέον, αναδείχθηκε η χρήση των στίχων της Swift από Αυστραλούς πολιτικούς για να κερδίσουν δημοφιλία. Το συνέδριο, που αρχικά προωθήθηκε ως αστείο στο Twitter, κέρδισε διεθνή προσοχή, επισημαίνοντας την ακαδημαϊκή αξία της μελέτης της ποπ κουλτούρας.

Φανατικοί θαυμαστές της Swift, ντυμένοι με ρούχα εμπνευσμένα από την τραγουδίστρια, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικά με την επίδραση και τη σημασία της στον σύγχρονο πολιτισμό στο Capitol Theatre της Μελβούρνης. Το «Swiftposium» αποδείχθηκε πεδίο για συζητήσεις πάνω σε θέματα που εκτείνονται από τη μουσική βιομηχανία και την ποπ κουλτούρα έως το φύλο, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά και την υγεία. Το φαινόμενο Swift και η επιρροή της στον πολιτικό λόγο, τα κοινωνικά κινήματα και την προστασία από την ψηφιακή παραποίηση εξετάστηκαν επίσης. Η συμμετοχή της κοινότητας και η ευρεία απήχηση της εκδήλωσης επιβεβαίωσαν την επίδραση της Taylor Swift ως πολιτιστικού συμβόλου. Η αντίληψη περί της ακαδημαϊκής αξίας της μελέτης της ποπ κουλτούρας και η σημασία της στην κοινωνική και πολιτιστική ανάλυση ενισχύθηκε, παρά την αρχική κριτική.

 

Διάβασε επίσης:

Κατερίνα Στικούδη: Γέννησε χθές το δεύτερο αγοράκι της! Μάθε πως θα τον ονομάσει!