Η Μαρία Παναγοπούλου έχει τον τρόπο να μας ενθουσιάζει με κάθε της έργο. Δεν είναι μόνο το συυγραφικό της ταλέντο που οδηγεί σε υποθέσεις όλο αγωνία αλλά και ο σεβασμός  με τον  οποίο αντιμετωπίζει τόσο τους ήρωες όσο και τους αναγνώστες της. Με αφορμή το νέο της βιβίο Ολική Έκλειψη Καρδιάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός είχαμε τη χαρά να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να συζητησουμε για τα βιβλία, τη ζωή σε pause και τα αγαπημένα μας 80s.

Πώς περνάτε το τελευταίο διάστημα παραμονής στο σπίτι;

Αναζητώ το σημείο που έχει καλύτερο σήμα το ίντερνετ και η κινητή τηλεφωνία. Προσπαθώ να συνδυάσω τηλεργασία και υποχρεώσεις του σπιτιού. Διαβάζω βιβλία από τη μακρά λίστα των αδιάβαστων και από τις τόσο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες. Θα πρόσθετα ότι παρακολουθώ και σειρές στο Netflix αλλά μετά από έναν χρόνο χωρίς βραδινές εξόδους, δεν έχουν απομείνει και πολλές που να μην έχω δει.

 

Με ποια projects ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Βρίσκομαι στη φάση των τελικών διορθώσεων για το επόμενο βιβλίο μου που έχει ήδη εγκριθεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει το 2022. Παράλληλα παρακολουθώ ένα εγκληματολογικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο είμαι ενθουσιασμένη καθώς με βοηθάει «να μπω» στο μυαλό ενός εγκληματία!

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μία νέα συνήθεια που υιοθετήσατε στο lockdown;

Το στατικό ποδήλατο. Συμπληρώνω έξι μήνες καθημερινής χρήσης του, κάτι που καταφέρνω για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ξεκίνησα με 5 χιλιόμετρα την ημέρα και πλέον δε σταματώ πριν από τα 20.

Από που αντλείτε έμπνευση;

Από τις αληθινές ανθρώπινες ιστορίες. Δυσκολεύομαι να γράψω βασιζόμενη αποκλειστικά στη φαντασία μου και θαυμάζω πολύ όσους το καταφέρνουν. Προσωπικά έχω ανάγκη από πραγματικά γεγονότα, αληθινά πάθη και λάθη, για να εμπνευστώ.

Πώς γεννήθηκε η Ολική Έκλειψη Καρδιάς;

Η έμπνευση μού ήρθε το 2000, όταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Λονδίνο πήγαμε να παρακολουθήσουμε το μιούζικαλ FAME. Φανατική θαυμάστριά του τη δεκαετία του ΄80 εγώ, ακούγοντας τα τραγούδια αισθάνθηκα μια έντονη νοσταλγία για όλα εκείνα που έμοιαζαν ήδη πολύ μακρινά, καθώς η τεχνολογία άλλαζε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τη ζωή μας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα να γράφω την «Ολική έκλειψη καρδιάς», υποκινούμενη κυρίως από μια εσωτερική ανάγκη να «φυλακίσω» όλα εκείνα που είχαν φύγει ανεπιστρεπτί. Συναισθήματα, συνήθειες, νοοτροπίες, γεγονότα…

Γιατί επιλέξατε τη δεκαετία του 80 ως χρονική περίοδο για εξελιχθεί η υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Η αληθινή ιστορία πάνω στο οποίο βασίστηκε το βιβλίο, διαδραματίστηκε τη δεκαετία του ΄80 με πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί στον Πειραιά. Οι πράξεις και οι αποφάσεις των ηρώων μου θα ήταν διαφορετικές εάν ζούσαν σε οποιαδήποτε άλλη εποχή. Η απουσία της τεχνολογίας, των social media και των έξυπνων συσκευών, παίζει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις και στις συμπεριφορές τους, ενώ η ρομαντικά αφελής αισιοδοξία που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ΄80, επηρεάζει τις ζωές τους.

Ποια χαρακτηριστικά της Αρετής θα γοητεύσουν τους αναγνώστες; 

Η Αρετή είναι ένα κορίτσι που γαλουχήθηκε με συγκεκριμένα στερεότυπα. Μέχρι τα 22 της χρόνια έπρεπε να παίρνει την άδεια του πατέρα της για να αργήσει λίγο παραπάνω να επιστρέψει από μια νυχτερινή έξοδο. Είχε μάθει να θεωρεί τις μηχανές «σατανάδες» που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αλητεία, στα ναρκωτικά, στη φυλακή ή και στον θάνατο. Πίστευε πως ο προορισμός της γυναίκας ήταν η δημιουργία οικογένειας, ενώ αντιμετώπιζε τη φιλία σαν κάτι ιερό.  Η απίστευτη περιπέτεια στην οποία έμπλεξε, εξ αιτίας ενός έρωτα, την έφερε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Αυτή η επώδυνη διαδικασία «ενηλικίωσής» της, προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων στους αναγνώστες.

Βάλε στο πρόγραμμα!

Την Πέμπτη 8/4 στις 19:00, η Μαρία Παναγοπούλου θα μας ταξιδέψει στην αστραφτερή δεκαετία του ’80 με το νέο της βιβλίο «Ολική Έκλειψη Καρδιάς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η παρουσίαση θα μεταδοθεί από τη σελίδα του Public στο Facebook και το κανάλι του Public στο YouTube. Μαζί της θα βρεθεί η αγαπημένη τραγουδίστρια Μπέσσυ Αργυράκη, ο Δημήτρης Κίκλης ηθοποιός και τραγουδιστής, η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.