Ταραχή επικρατεί στην vegan κοινότητα με τα μανιτάρια πλευρώτους που διαπιστώθηκε ότι δεν ειναι vegan τροφή. Αλλά γιατί; Πώς προκύπτει; Ας δούμε αναλυτικά:

Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι νόστιμα, αλλά έχουν μια ελάχιστα γνωστή σκοτεινή πλευρά: ο μύκητας που τα παράγει παραλύει και σκοτώνει τα νηματώδη σκουλήκια χρησιμοποιώντας ένα νευρικό αέριο, πριν ρουφήξει το εσωτερικό τους.

Τα μανιτάρια στρειδιών είναι οι αναπαραγωγικές δομές – ή καρποφόρα σώματα – του μύκητα Pleurotus ostreatus. Γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1980 ότι αυτός ο μύκητας κυνηγάει νηματώδεις, που είναι μικροσκοπικοί στρογγυλοί σκώληκες, αλλά το πώς το κάνει αυτό ήταν ένα μυστήριο.

Η Yen-Ping Hsueh στο Academia Sinica, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν, και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν προηγουμένως ότι το ostreatus περιέχει μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζούρι που ανοίγουν όταν τα νηματώδη πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους. Ανακάλυψαν τώρα ότι, μετά τη ρήξη, αυτές οι δομές απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των νηματωδών.

Οι ερευνητές το προσδιόρισαν προκαλώντας πρώτα χιλιάδες τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον μύκητα, μετά από τις οποίες παρατήρησαν ότι τα μεταλλαγμένα που δεν είχαν αυτές τις δομές γλειφιτζούρι δεν ήταν πλέον τοξικά για το νηματώδη Caenorhabditis elegans.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν το περιεχόμενο των δομών του γλειφιτζούρι σε μη μεταλλαγμένους μύκητες και διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτοι με μια πτητική χημική ουσία που ονομάζεται 3-οκτανόνη. Όταν εξέθεσαν τέσσερα διαφορετικά είδη νηματωδών σε αυτή τη χημική ουσία, προκάλεσε μια μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα σε όλο το σώμα τους, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Η Hsueh αποκαλεί αυτό μια στρατηγική δολοφονίας «νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι».

Οι τοξικές δομές του γλειφιτζούρι υπάρχουν στις υφές, τις μακριές, διακλαδιζόμενες δομές που αναπτύσσονται μέσα στο σάπιο ξύλο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. Τα ίδια τα μανιτάρια στρειδιών είναι μη τοξικά, λέει η Hsueh.

Αφού ο μύκητας σκοτώσει τη λεία του, οι υφές του αναπτύσσονται στο σώμα των νηματωδών για να απορροφήσουν το περιεχόμενό τους. Μπορεί να το κάνει αυτό για να απορροφήσει άζωτο, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο στο οποίο αναπτύσσεται κυρίως ο μύκητας, λέει η Hsueh.

Τα νηματώδη είναι τα πιο άφθονα ζώα στο έδαφος, γεγονός που τους καθιστά φυσική επιλογή τροφής για μύκητες, λέει. Άλλοι μύκητες χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να πιάσουν θήραμα νηματωδών, συμπεριλαμβανομένων κολλωδών παγίδων και θηλιών που σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους.

Το εύρημα ότι το ostreatus τρέφεται με νηματώδεις σκώληκες οδήγησε σε κάποια συζήτηση στη vegan κοινότητα σχετικά με το εάν τα μανιτάρια στρειδιών είναι μια πραγματικά vegan τροφή.

Πηγή: NewScientist