Κάθεται με τις ώρες στον υπολογιστή, μποστά την τηλεόραση ή δεν σηκώνεται από τον καναπέ; Προτού του «κολλήσετε» την ταμπέλα του τεμπέλικου παιδιού αναζητήστε την αιτία και ενεργοποίηστε το!

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του στις δουλειές του σπιτιού

Είναι σημαντικό από νωρίς να παίρνει μέρος στις καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες επειδή τονώνει με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της ευθύνης. Ζητήστε του να σας βοηθά στις ετοιμασίες του γεύματος, να τακτοποιεί το δωμάτιο και τα παιχνίδια του, να ποτίζει τα λουλούδια, να πλένει μαζί σας τα πιάτα ή να συμμετέχει στο πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Μην το φορτώνετε

Αγγλικά, πιάνο, tae kwon do, κολύμπι και άλλα φορτώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα των μικρών μαθητών. Πολλές φορές η προσπάθεια των γονιών να προσφέρουν περισσότερη γνώση στα παιδιά, όχι αντίστοιχη πάντα με την χρονολογική τους ηλικία, οδηγεί σε αδιαφορία του παιδιού. Πιθανότατα για το παιδί αποτελεί διαφυγή από τις υποχρεώσεις που φορτώνεται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Παρακινείστε το αλλά μην το πιέζετε

Κάτι τέτοιο έχει αντίθετα αποτελέσματα γιατί μπορεί να προκαλέσει και την αντίδραση από το παιδί και ακόμα περισσότερη αδιαφορία από μέρους του.

Αφιερώστε του χρόνο

Ένα νωθρό παιδί ίσως είναι ένα παιδί που έχει ανάγκη την προσοχή σας και το να του αφιερώσετε χρόνο στο να κάνετε πράγματα που το ενδιαφέρουν κι όχι πράγματα που σας ενδιαφέρουν.  Πολλοί γονείς πιστεύουν πώς μια ήρεμη δραστηριότητα όπως ένα πάζλ ή η ζωγραφική είναι δραστηριότητα αλλά τα παιδιά έχουν ανάγκη την κίνηση. Μάλιστα το ενεργητικό παιχνίδι είναι απαραίτητο στα παιδιά που είναι μοναχοπαίδια και μεγαλώνουν με τους γονείς τους. Βρίσκετε ευκαιρίες να βγαίνετε έξω μαζί με το παιδί σας και να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μάθετε τα θέλω του

Το να του ζητάτε επίμονα να πάει κολυμβητήριο ή να διαβάσει τα αγγλικά του και να μην το κάνει δε σημαίνει ότι το παιδί είναι τεμπέλικο αλλά ότι μπορεί να μην το ενδιαφέρουν οι ασχολίες που του προτείνετε. Μάθετε τι του αρέσει και τι το παρακινεί να κάνει και αφήστε το να δοκιμάσει.

Να είστε το παράδειγμα

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές: το γονεικό πρότυπο είναι πολύ δυνατό όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αν κι εσείς είστε νωθροί, δεν έχετε μια πιο δραστήρια ζωή, αναγκάζετε το παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση μαζί σας για να το κρατάτε ήσυχο τότε πώς περιμένετε αυτό να γίνει δραστήριο; Η στάση των γονιών παίζει ζωτικό ρόλο στο κατά πόσο το παιδί θα αποδειχτεί δραστήριο και ενεργητικό ή θα μένει με τις ώρες καθισμένο στον καναπέ.

Εντάξτε το σε μία ομάδα

Κάποια παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη μιας ομάδας για να παρακινηθούν και να ενεργοποιηθούν. Γράψτε το σε μία ομάδα π.χ. ποδοσφαίρου ή σε μία τάξη μπαλέτου και αφήστε το να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του.

Αναζητήστε μήπως έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία

Αν γενικά αδιαφορεί όχι μόνον για τις δραστηριότητες αλλά και για τις σχολικές εργασίες του θα πρέπει να διευρευνήσετε εάν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία για την οποία χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση από κάποιον εργοθεραπευτή ή ειδικό παιδαγωγό.