Ο έλεγχος του σωματικού βάρος συχνά αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα αν δε κατέχουμε τις γνώσεις που θα μας διευκολύνουν στη διαδικασία. Ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσος αποκαλύπτει σε ένα ιδιαιτέρως κατατοπιστικό άρθρο ποιοι είναι οι καρποί που αποδεδειγμένα βοηθούν στο αδυνάτισμα”. 

Με την εορταστική περίοδο να έχει λάβει τέλος, πολλούς από εμάς μας απασχολούν οι μικρές ή μεγάλες διατροφικές ατασθαλίες που τη συνόδευσαν. Αναζητούμε, λοιπόν, μικρά μυστικά που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας ώστε να ευνοήσουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από λιγνάνες, έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος. Γενικά έπαιρναν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 1.000 γυναίκες. Είχαν δώσει δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης. Παράλληλα, είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια. Τα δείγματα ούρων εξετάστηκαν για δύο συστατικά, την εντεροδιόλη και την εντερολακτόνη. Σχηματίζονται όταν τα εντερικά βακτήρια διασπούν τις λιγνάνες των τροφών.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης και εντερολακτόνης στα ούρα είχαν τον χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με την υψηλότερη εντερολακτόνη είχαν ΔΜΣ 24,6, συγκριτικά με τον ΔΜΣ 27,5 των γυναικών με τα χαμηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης.

Επιπρόσθετα, τα υψηλότερα επίπεδα λιγνάνων σχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση του βάρους σε βάθος χρόνου. Οι γυναίκες με την υψηλότερη εντεροδιόλη στα ούρα πήραν

0,27 κιλά λιγότερα ανά χρόνο, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη έκκριση μεταβολιτών λιγνανών, ειδικά εντεροδιόλης, σχετίζεται με βραδύτερη αύξηση βάρους» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Για καλύτερο έλεγχο στο βάρος σας, λοιπόν, η χρήση λιναρόσπορου και σουσαμιού στα γεύματά σας μπορεί να αποδειχθεί αποδοτική λύση. Προσθέστε τους σπόρους στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας. Για ακόμα περισσότερη γεύση, επιλέξτε το ταχίνι το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι. Διατηρεί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του πολύτιμου αυτού σπόρου και μπορεί να απογειώσει το γεύμα σας θρεπτικά και νόστιμα.