Αφεθείτε στις ντελικάτες γεύσεις της θάλασσας με αυτή την απολαυστική συνταγή για τσιπούρα ψητή με βότανα και εποχιακά λαχανικά. Αυτό το πιάτο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα της τσιπούρας με μια ποικιλία από πολύχρωμα, φρέσκα λαχανικά. Το ψάρι είναι εμποτισμένο με αρωματικά βότανα, με αποτέλεσμα ένα υγρό και γευστικό γεύμα.

Υλικά

  • 800 γραμμάρια τσιπούρα (ολόκληρη, καθαρισμένη και ξεφλουδισμένη)
  • 400 γραμμάρια baby πατάτες κομμένες στη μέση
  • 200 γραμμάρια ντοματίνια
  • 200 γραμμάρια λόγχες σπαραγγιών, ξυλώδεις άκρες κομμένες
  • 150 γραμμάρια πράσινα φασόλια κομμένα
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Σημείωση: Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τις ποσότητες λαχανικών και βοτάνων σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Μέθοδος

Βήμα 1: Προετοιμασία της τσιπούρας

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ξεπλύνετε τις τσιπούρες με κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
  • Κάντε τρεις διαγώνιες κάθετες σε κάθε πλευρά του ψαριού, φροντίζοντας να είναι βαθιές αλλά να μην κόβουν το κόκαλο.
  • Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το ψάρι, τόσο μέσα όσο και έξω.

Βήμα 2: Ψήνετε τα λαχανικά

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τις baby πατάτες, τα ντοματίνια, τα σπαράγγια, τα πράσινα φασόλια, το κόκκινο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, τα φύλλα θυμαριού και το ξύσμα λεμονιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα λαχανικών. Ανακατεύουμε καλά να αλείψουν όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
  • Μεταφέρετε τα καρυκευμένα λαχανικά στο έτοιμο ταψί και απλώστε τα σε μια στρώση.

Βήμα 3: Ψήσιμο της τσιπούρας και των λαχανικών

  • Τοποθετήστε την καρυκευμένη τσιπούρα πάνω από το κρεβάτι των λαχανικών στο ταψί.
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο τα ψάρια και τα λαχανικά.
  • Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα ψάρια και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της τσιπούρας. Βεβαιωθείτε ότι η σάρκα του ψαριού είναι αδιαφανής και ξεφλουδίζει εύκολα με ένα πιρούνι.
  • Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.

Βήμα 4: Σερβίρισμα

  • Μεταφέρετε προσεκτικά την ψητή τσιπούρα και τα λαχανικά σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό και φέτες λεμονιού, αν θέλετε.
  • Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε τον γευστικό συνδυασμό της τρυφερής τσιπούρας και των ψητών λαχανικών.

Σημείωση: Μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το πιάτο με μια πλευρά από ρύζι στον ατμό ή μια δροσιστική πράσινη σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.

Καλή όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Ρεβίθια με χαρίσα και γιαούρτι: Σε 10 λεπτά είναι έτοιμο!