Το κουλουράκι του vegan εκατομμυριούχου είναι τόσο εύκολο να το φτιάξετε με βίγκαν συμπυκνωμένο γάλα για την καραμέλα και μια απλή βάση μπισκότου. Είναι μια σούπερ πλούσια συνταγή, όπως λέει και το όνομα!

Συστατικά

Για το κουλουράκι

  • 200gr vegan βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 120gr άχνη ζάχαρη
  • 250gr απλό αλεύρι

Για την καραμέλα

  • 350gr vegan βούτυρο
  • 170gr χρυσή άχνη ζάχαρη
  • 2 x 370gr δοχεία βέγκαν συμπυκνωμένο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

Για την επικάλυψη

  • 360gr vegan μαύρη σοκολάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • πρέζα θαλασσινό αλάτι

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C/140C. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τετράγωνο ταψί 20 εκ. (λειτουργεί καλύτερα με αποσπώμενη βάση) με βούτυρο vegan.
  2. Για να φτιάξετε το κουλουράκι, κρεμάστε το vegan βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια εύθρυπτη υφή. Ρίξτε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα του κέικ και απλώστε το ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πιέστε σταθερά το κουλουράκι με τις αρθρώσεις σας ώστε να σφίξει σφιχτά στη φόρμα. Τρυπήστε τη βάση του μπισκότου με ένα πιρούνι και στη συνέχεια ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Για να φτιάξετε την καραμέλα, λιώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το vegan συμπυκνωμένο γάλα και το σιρόπι σφενδάμου και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά μέχρι να πήξει. Περιχύνουμε με το κρυωμένο κουλουράκι. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη στρώση σοκολάτας.
  4. Για να φτιάξετε την επικάλυψη, λιώστε τη σοκολάτα και το λάδι καρύδας σε ένα μπολ που τοποθετείτε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (βεβαιωθείτε ότι ο πάτος του μπολ δεν ακουμπά το νερό), ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν γίνει λείο και γυαλιστερό, περιχύνουμε με τη σταθερή στρώση καραμέλας και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να είναι έτοιμο να σερβίρουμε.
  5. Πριν κόψετε το κουλουράκι, ζεστάνετε ένα μαχαίρι σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να μην σπάσει το στρώμα σοκολάτας. Πρώτα χαράξτε την κορυφή και μετά κόψτε τις στρώσεις. Ολοκληρώστε με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και απολαύστε. Διατηρείται στο ψυγείο για να μην μαλακώσει η καραμέλα.

Καλή επιτυχία!