Από τη μόδα με τις αρχαίες δίαιτες δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το διατροφικό μοντέλο των Βίκινγκς. Ήδη θεωρείται η απάντηση του βορρά στη Μεσογειακή διατροφή κι υπόσχεται υπέροχο κορμί, μακροζωία και διπλάσια απώλεια βάρους, ενώ είναι ιδανική για σένα που δεν θες να λες στις δίαιτες το ψωμί ψωμάκι. Μάθε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσεις.

Η  Viking Diet σε βοηθάει να εξαφανίσεις τα επιπλέον κιλά, όπως οι αρχαίοι ατρόμητοι πολεμιστές εξαφάνιζαν τους εχθρούς τους στους πολέμους. Το σκεπτικό είναι απλό, και το μόνο που χρειάζεται είναι να υιοθετήσεις τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Βορρά, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στις σκανδιναβικές χώρες.

Οι Βίκινγκς του 11ου αιώνα είχαν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής-άρα και διατροφής, στο πολεμικό τους χαρακτήρα και το φτωχό πρωτογενή τομέα των περιοχών. Τα άγονα εδάφη και η έλλειψη ενός εύκρατου κλίματος για την καλλιέργεια, τους οδήγησε στην ανάπτυξη της αλιείας και της κτηνοτροφίας. Έτσι, στράφηκαν σε τροφές που μπορούσαν να αποθηκεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και παράλληλα τους κρατούσουν χορτάτους στις εκστρατείες όπως είναι τα φρέσκα και παστά κρέατα, ψάρια, τυριά, αλλά και τα προϊόντα σίκαλης, τους βολβούς, τα καρότα, τα τεύτλα και τις πατάτες. Το ζυμωτό ψωμί από κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών συνηθειών τους, όπως επίσης τα μούρα και τα φρούτα που συνέλεγαν από το δάσος.

Η Viking Diet επικεντρώνεται στα εποχικά και τοπικά προϊόντα, και κυρίως την ισορροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Ένα τυπικό γεύμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ψημένη ρέγγα, σκουμπρί, σολομό ή πέστροφα, όλα πλούσια σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ενώ, πιάτα με βάση το κρέας είναι εξίσου δημοφιλή και περιλαμβάνουν ψητό αρνί κεμπάπ, κεφτέδες και άπαχα κρέατα από κυνήγι με λάχανο, κηπευτικά και πατάτες ως συνοδευτικά- άριστες πηγές αντιοξειδωτικών.

Τα μέσα άρχισαν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο όταν το 2010 ο καθηγητής Arne Astrup, κορυφαίος σε θέματα παχυσαρκίας και επικεφαλής του Τμήματος της Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξέδωσε μια μελέτη πάνω στη δίαιτα των Βίκινγκς.

Η ιδέα για την έρευνα αυτή προέκυψε από τα μειωμένα ποσοστά παχυσαρκίας και αυξημένο προσδόκιμο ζωής που παρατηρήθηκαν στη Σκανδιναβία σε σχέση με άλλες περιοχές του Βορρά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα της έρευνας σε Ισλανδία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία ήταν εντυπωσιακά, αφού όπως αποδείχτηκε τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση και το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνονται.

Έκτοτε χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια με πολλές έρευνες, μελέτες και άρθρα στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο Journal of Internal Medicine για να χρειαστεί απλά μια δήλωση του Arne Astrup για να την ανακηρύξουν τα μέσα ως τη «νέα Μεσογειακή δίαιτα». Ποια ήταν αυτή; Κόντρα στο ισχύον κατεστημένο, ο Astrup υποστήριξε ότι «η δίαιτα των Βίκινγκς είναι εξίσου καλή, αν όχι ανώτερη από τη Μεσογειακή, και πολύ πιο νόστιμη!».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, συνέχισε ότι «η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, ψάρια, νωπά λαχανικά. ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας και πουλερικά. Για πολλά χρόνια, έχει θεωρηθεί μια ιδανική δίαιτα για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων τους. Το πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, όμως, είναι ότι ζουν σε μέρη όπου τα ώριμα αγαθά της Μεσογείου είναι δύσκολο να έρθουν κοντά».

Με έμφαση στις λιπαρά ψάρια, τα μούρα και τους καρπούς, η σκανδιναβική διατροφή είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση που είναι προσβάσιμη σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικά κλίματα από τη Μεσόγειο και είναι εξίσου ευεργετική για την υγεία.

Οι βασικές αρχές της σκανδιναβικής διατροφής

Ψάρια 3 φορές την εβδομάδα-Τα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα και ο σολομός περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατανάλωση τοπικών προϊόντων– Εκτός τα διατροφικά οφέλη, αφού τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, ενισχύεται η τοπική οικονομία.

Αντίο ζάχαρη! Τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες είναι γεμάτα με ζάχαρη και συντηρητικά που κάθε άλλο παρά ωφέλιμα είναι για τον οργανισμό και την περιφέρεια σου. Έτσι, εναλλακτικά προτίμησε φυσικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως όποτε είναι δυνατόν .

Το μυστικό της επιτυχίας της συγκεκριμένης διατροφής είναι η ποιότητα της πρωτεΐνης η οποία παρέχει στον οργανισμό μας τη δύναμη που χρειάζεται για να λειτουργεί ο μεταβολισμός, και ότι δεν αισθανόμαστε πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όσο κι αν απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες και στοιχεία για τη Δίαιτα των Βίκινγκ, οι δηλώσεις των υποστηρικτών της ότι έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με παλιότερα προγράμματα τους, σε ιντριγκάρει να τη δοκιμάσεις. Και μεταξύ μας, γιατί όχι; Αφού πληροί όλα τα κριτήρια να γίνει εξίσου μαζική και διάσημη όσο η μεσογειακή δίαιτα.

Ενδεικτικό μενού 3 ημερών

Το παρακάτω πλάνο 3 ημερών θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο φουσκωμένη, θα αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας σου, θα βάλει τέλος στα τσιμπολογήματα και τις λιγούρες, ενώ παράλληλα είναι ένα πρώτο τεστ για να αποφασίσεις αν η Δίαιτα των Βίκινγκ κάνει για σένα.

Ημέρα 1η

Πρωινό

Μια μερίδα κουάκερ με άπαχο γάλα και μια χούφτα βατόμουρα

Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη

Δεκατιανό

Μια φέτα ψωμί σίκαλης με δύο κουταλιές της σούπας τυρί cottage

Μεσημεριανό

Μια φέτα ψωμί σίκαλης, 100 γραμμάρια βρασμένες πατάτες και κρέας ψητό ή βραστό

Απογευματινό

Ένα φρούτο

Βραδινό

Κοτόπουλο με αγκινάρες και σαλάτα λάχανο – καρότο

Μετά το βραδινό

150 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι με βατόμουρα, και ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας

Ημέρα 2η

Πρωινό

Μια φέτα ψωμί σίκαλης με δύο κουταλιές της σούπας τυρί cottage

Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη

Δεκατιανό

10 γραμμάρια αμύγδαλα

Καρότα και λάχανο

Μεσημεριανό

Μια φέτα ψωμί σίκαλης

Ρέγγες διατηρημένες σε άλμη με κόκκινο κρεμμύδι, άνηθο, αλάτι και πιπέρι

Απογευματινό

Ένα φρούτο

Βραδινό

100γραμμάρια ακατέργαστο ρύζι

Φρέσκα μανιτάρια στο γκριλ με κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά

Μετά το βραδινό

Μια μερίδα σορμπέ βατόμουρο – λάιμ

Ημέρα 3η

Πρωινό

Ομελέτα με 2 αυγά, σπανάκι και ντοματίνια

Μια φέτα ψωμί σίκαλης

Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη

Δεκατιανό

Μια φέτα ψωμί σίκαλης με δύο κουταλιές της σούπας τυρί cottage

Μεσημεριανό

Πράσινη σαλάτα με ραπανάκια, καπνιστό σκουμπρί ή καπνιστή ρέγγα και πατάτες

Απογευματινό

Φρούτο

Βραδινό

Ψητό κοτόπουλο με μπαχαρικά-βότανα

Σαλάτα από αγγούρια και ραπανάκια

Μετά το βραδινό

2 μικρά κομμάτια μαύρης σοκολάτας

 

Πηγή: Περιοδικό LIKE

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.