Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε μια τοξική σχέση. Πέρα από την έλλειψη επικοινωνίας, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα, κάποιες εμπειρίες που βιώνουμε μπορεί να είναι τραυματικές. Αν κάποια στιγμή βρέθηκες με κάποιον που σε εκμεταλλευόταν ή σε κακοποιούσε συναισθηματικά ή σωματικά, σίγουρα αυτή θα είναι μια εμπειρία που θα την κουβαλάς για πολλά χρόνια. Η έξοδος από μια τοξική σχέση απαιτεί προσπάθεια. Οι εκβιασμοί πάσης φύσεως και η αρρωστημένη εξάρτηση που αποκτούν σε αυτή τη δυναμική τα μέλη δημιουργούν μια κατάσταση που χρειάζεται περίσσευμα ψυχικών αντοχών. Τι γίνεται όμως όταν ένας κακός πρώην επιστρέφει στη ζωή σου μέσα από τα όνειρα που βλέπεις;

Οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις για να αισθάνονται ασφαλείς. Σε αντίθετη περίπτωση τα συναισθήματα που βιώνουν είναι μπερδεμένα και επίπονα. Αν έχεις καταφέρει να χωρίσεις με κάποιον που σου έκανε κακό και τον βλέπεις στον ύπνο σου, τα συναισθήματα φόβου συχνά επιστρέφουν.

Πως πρέπει να διαχειριστείς τα όνειρα

-Η συμβολική διάσταση

Τα όνειρα συνδέονται κυρίως με το παρόν και όχι με το παρελθόν. Γι’ αυτό κι εσύ πρέπει να το δεις συμβολικά. Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα στη ζωή σου; Συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον τρόπο που ένιωθες τότε; Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζεις μια αναποδιά στη δουλειά, μήπως ο πρώην αμφισβητούσε τότε τις ικανότητές σου; Σε έκανε να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου; Σε καμία περίπτωση αυτό το όνειρο δε σημαίνει ότι θέλεις πίσω τον πρώην σου. Πολλοί από εμάς βλέπουμε όνειρα για πρώην συντρόφους, που συμβολίζουν το πως νιώθουμε σήμερα για εμάς.

-Η κακοποίηση στη σχέση

Αν η σχέση ήταν κακοποιητική, το όνειρο μπορεί να δηλώνει και μετα-τραυματικό στρες. Αν πιστεύεις ότι ανήκεις σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Ένας ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το τραύμα και να συνεχίσεις τη ζωή σου σε νέα βάση.

-Τα χαρούμενα όνειρα

Αν βλέπεις χαρούμενα όνειρα για κάποιον τοξικό πρώην σύντροφο, σημαίνει ότι τα κατάφερες. Έχεις συγχωρήσει τον εαυτό σου για την κακή σου επιλογή. Έτσι μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω, αφήνοντας πίσω σου τα αρνητικά συναισθήματα.

Σε καμία περίπτωση τα όνειρα δεν αποτελούν μελλοντική πρόβλεψη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν είναι σημάδι για να γυρίσεις πίσω. Δείχνουν ζητήματα ανεπίλυτα και καταπιεσμένα συναισθήματα. Εκεί πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου και όχι σε ένα άτομο που δε σε εκτίμησε όσο σε είχε!