Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και με τη σταδιακή κλιμάκωση της, κληθήκαμε να αλλάξουμε αρκετές από τις συνήθειες μας. Όλες αυτές οι ξαφνικές αλλαγές σε συνδυασμό με το αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, φόβου, θλίψης για την όλη κατάσταση και για αυτά που χάσαμε κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογία μας. Σίγουρα αρνητικά υπάρχουν πολλά στην παρούσα φάση…το θέμα όμως είναι να είμαστε καλά σωματικά, αλλά και ψυχικά. Πως όμως θα διατηρήσουμε μια καλή ψυχολογία εν μέσω κρίσης;

Προσπαθώντας να δούμε τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως θετικό. Ας πούμε, περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας και εντάσσουμε στη μέρα μας δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, έτσι ώστε να βοηθάμε και τα παιδιά να εκφράζονται. Πέρα όμως απ’ την οικογένεια, εστιάζουμε και στη φροντίδα του εαυτού μας. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας, που πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα τον ξεχνάμε, να συγκεντρωθούμε στα συναισθήματα και στις ανάγκες μας και να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί. Αυτή την περίοδο μπορούμε να βρούμε πολλές δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, βιβλία κ άλλα πολλά, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Και κάτι ακόμα!Το ότι δεν μπορούμε να βγούμε δε σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούμε απ’ τους άλλους…χρησιμοποιούμε τα άλλα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να μην αποκοπούμε και να να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας. Επειδή όμως, μπορεί να έρθουν κάποιες στιγμές που να αισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση, υπάρχουν γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης που μπορούμε να μιλήσουμε με  κάποιον ειδικό έτσι ώστε να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε.

 

Νίκη Δαλιανά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc