Μια υγιεινή σούπα φακές και μπέικον χωρίς γλουτένη. Οι φακές είναι υπέροχες και γεμάτες σίδηρο. Χτυπώντας τη μισή σούπα θα γίνει πηχτή και κρεμώδης, αλλά θα έχει υφή από τις υπόλοιπες φακές.

Υλικά

Για τον ζωμό λαχανικών

  • 4 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 μπαστουνάκια σέλινο, κομμένα και πλυμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κοτσάνια μαϊντανού, φύλλα κρατημένα για γαρνίρισμα
  • πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για την κύρια σούπα

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
  • 4 rashers καπνιστό μπέικον, χωρίς το λίπος, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 200g κόκκινες φακές, πλυμένες καλά
  • 400g ντοματίνια δαμάσκηνου
  • 1 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. παραπάνω)
  • φύλλα μαϊντανού (από πάνω), ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, φτιάχνουμε το ζωμό λαχανικών σας. Τρίβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε (μαζί με τις άκρες που δεν μπορείτε να τρίψετε) σε ένα μεγάλο αντιθερμικό μπολ. Προσθέτουμε το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και τα κοτσάνια από τον μαϊντανό. Καρυκεύουμε με μια μικρή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε τα λαχανικά με 1 λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι και πετάμε τα λαχανικά.
  2. Για την κύρια σούπα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μια πρέζα αλάτι. Τηγανίζουμε απαλά για δύο λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να είναι εντελώς μαλακά αλλά να μην έχουν χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί.
  3. Προσθέτουμε τις φακές και τις ντομάτες, σπάζοντας τις ντομάτες με το κουτάλι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε αρκετό ζωμό λαχανικών για να καλυφθεί (ίσως χρειαστεί όλο). Αφήνουμε να πάρουν βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι φακές. Σβήνουμε τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε τη μισή σούπα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα και ζεστένουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα αν χρειάζεται.
  5. Μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tips:

  1. Χρησιμοποιήστε τον νόστιμο σπιτικό ζωμό λαχανικών για να τονώσετε τη γεύση και να βοηθήσετε στη ρύθμιση της ποσότητας αλατιού στη σούπα.
  2. Προσθέστε αλάτι στην αρχή του μαγειρέματος όταν τηγανίζετε τα κρεμμύδια. Αυτό θα τραβήξει την υγρασία από τα κρεμμύδια, αφήνοντάς τα να αχνίσουν στο τηγάνι και έτσι θα αποτρέψει το χρώμα τους. Αυτό ισχύει επίσης για τα πράσα και τα ασκαλώνια, ιδανικό για κάθε συνταγή που απαιτεί τηγανητό «χωρίς χρώμα».

Καλή απόλαυση!