Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό που μας αρέσει περισσότερο από τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι η γέμιση και φυσικά η σάλτσα. Σήμερα λοιπόν σας έχω μια συνταγή για μια ζουμερή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που θα την λατρέψουν όλοι!

Υλικά

1/4 φλιτζάνι αλάτι
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαη
2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι
1 γαλοπούλα
2 μήλα
3 κρεμμύδια ξεφλουδισμένα και κομμένα
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 μεγάλο φασκόμηλο
1 φλιτζάνι μηλίτη
6 κουταλιές αλάτι βούτυρο, κομμένο σε φέτες

Για τη σάλτσα

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με 2 κουταλιές ζάχαρη και το μαύρο πιπέρι και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη. Μια μέρα πριν το μαγείρεμα της γαλοπούλας την τοποθετούμε σε ένα ταψί και την στεγνώνουμε με χαρτοπετσέτες. Τρίβουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα που ετοιμάσαμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο (μπορούμε να την αφήσουμε μέχρι 48 ώρες). Όταν είμαστε έτοιμες να τη μαγειρέψουμε, την αφαιρούμε μέχρι να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου (30 λεπτά) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς.

Για τη γέμιση, κόβουμε τα μήλα, τα κρεμμύδια, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο (κρατάμε 4 φύλλα από το φασκόμηλο για αργότερα) και γεμίουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το φασκόμηλο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τον μηλίτη. Βράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφαιρούμε τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Και τοποθετούμε πάλι στο φούρνο (αφού έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία στους 200). Βουρτσίζουμε κάθε 30 λεπτά. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι 2 ώρες. Αν τα πόδια της γαλοπούλας αρχίζουν να ξεροψήνονται καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν την σερβίρουμε. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ζεστό και χτυπάμε ελαφρά με το αλεύρι για 10 λεπτά. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.