Ένα πολύ εύκολο ριζότο λαχανικών, ιδανικό για βραδινό. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί κλασικά λαχανικά σοφρίτο, με άρωμα από ξύσμα λεμονιού.

Συστατικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο καστανό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κομμάτια περίπου 1 εκ.
  • 2 μπαστουνάκια σέλινου, κομμένα και κομμένα σε κομμάτια περίπου 1 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 275 g ρύζι για ριζότο ή μπασμάτι
  • 100 ml ξηρό βερμούτ ή λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο ζωμός (1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου διαλυμένο σε νερό)
  • 2 καλές πρέζες αποξηραμένα ξεφλουδισμένα τσίλι (θρυμματισμένα τσίλι)
  • 1 μικρό λεμόνι, ψιλοτριμμένο
  • 50g παρμεζάνα ή χορτοφαγικό σκληρό τυρί, ψιλοτριμμένο, συν επιπλέον για σερβίρισμα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο, ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας 2-3 φορές για να μην κολλήσει. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας.
  2. Ρίξτε το ρύζι και μαγειρέψτε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε το βερμούτ (ή το κρασί, αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 30-40 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέστε όλο το ζωμό και το τσίλι στο ριζότο. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε ακάλυπτα για 22-25 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να γίνει τρυφερό και πολύ κρεμώδες. Ανακατεύετε το ριζότο κάθε 4-5 λεπτά για τα πρώτα 10 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος, στη συνέχεια πιο τακτικά καθώς μειώνονται τα υγρά και το ρύζι φουσκώνει. ανακατεύοντας συνεχώς για τα τελευταία 5 λεπτά.
  4. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το σκληρό τυρί. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα και φρεσκοκομμένο μαϊντανό αν θέλετε.

Καλή επιτυχία!