Έχει συμβεί σε όλες. Βλέπεις μια υπερ-τέλεια συνταγή στο ίντερνετ ή την τηλεόραση και λες “τέλεια, θα φάμε καλά σήμερα”. Και αφού τη δοκιμάσεις…μένεις με το κουτάλι στο χέρι. Το φαγητό σου δε βγήκε καθόλου όπως το ήθελες και δε μπορείς να καταλάβεις γιατί. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το τι μπορεί να πήγε λάθος.

Οι αναλογίες της συνταγής δεν ήταν σωστές
Δεν είναι πάντα ο κάθε μάγειρας προσεκτικός όταν σου δίνει αναλογίες, κάτι που μπορεί να καταστρέψει ένα φαγητό χωρίς να το καταλάβει κανείς. Για να το λύσεις αυτό προσπάθησε να μαθαίνεις πώς πρέπει να είναι ένα μείγμα (μια ζύμη ή κρέμα ιδίως) αντί να προσκολλάσαι στις αναλογίες που απέτυχαν.

Τα υλικά σου δεν φέρθηκαν όπως τα υλικά του μάγειρα
Υπάρχουν διαφορετικά είδη αλευριού, διαφορετικά μεγέθη αυγών, διαφορετικά γιαούρτια, διαφορετικά αλάτια και πάει λέγοντας, και το κάθε υλικό θα λειτουργήσει διαφορετικά σε μια συνταγή (και θα χρειαστείς μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα). Για αυτό το λόγο στις συνταγές μου σου λέω σε πολλά σημεία ότι η ποσότητα ενός υλικού είναι στο περίπου, καθώς πρέπει να προσέχεις την όψη του φαγητού σου ώστε να είσαι σίγουρη ότι οι αναλογίες σου είναι σωστές.

Δεν ακολούθησες πιστά τη συνταγή
Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε. Όταν βλέπεις μια συνταγή που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει καλό είναι να μη την αλλάζεις καθόλου, επειδή όποιος την ανέβασε έπρεπε να τη σκεφτεί πολύ προσεκτικά ώστε να πετύχει (ιδίως αν μιλάμε για γλυκά). Από τη στιγμή που έχεις συνηθίσει μια συνταγή, μόνο, μπορείς να πειραματιστείς με αυτήν, αν θες να πετύχει.

Δεν έχεις το σωστό εξοπλισμό
Κάποιες συνταγές χρειάζονται συγκεκριμένο εξοπλισμό, είτε αυτό είναι αυγοδάρτης, μίξερ χειρός, πλάστης ή συγκεκριμένη φόρμα. Αυτά πολύ δύσκολα μπορείς να τα αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, καθώς όλα τα φαγητά αρχίζουν από τον τρόπο με τον οποίο τα φτιάχνεις. Πριν φτιάξεις μια συνταγή να προσέχεις να έχεις όλα τα εργαλεία (και τα υλικά) που χρειάζεσαι!

Εάν παρακολουθείς σωστά τον τρόπο που φέρεται η συνταγή σου (προσπάθησε να βρίσκεις συνταγές που σου λένε με λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνεις) και την ακολουθείς πιστά, χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι όλες οι συνταγές που θα φτιάξεις από εδώ κι εμπρός θα πετύχουν και θα σε κάνουν μια περήφανη μοντέρνα μαγείρισσα!