Αυτή η συνταγή για σπανακόπιτα θα σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια, όταν την έφτιαχνε η γιαγιά. Είναι η αυθεντική χωριάτικη συνταγή της πίτας που τόσο πολύ αγαπάμε.

σπανακόπιτα

Τι θα χρειαστείτε για την αυθεντική σπανακόπιτα

Για το χειροποίητο φύλλο:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για να αλευρώσετε τον πάγκο
  • 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 260 ml νερό

Γέμιση:

  • 800 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
  • 2-3 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • ψιλοκομμένος άνηθος
  • 150 γραμμάρια φέτα
σπανακόπιτα

Η εκτέλεση

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για το φύλλο.
  • Ζυμώστε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Μέχρι να νιώθετε την ζύμη να κολλάει λίγο.

Phyllo dough kneading

  • Καλύψτε το μπολ με μία υγρή πετσέτα. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Ξεχωρίστε τα φύλλα του σπανακιού από τα κοτσάνια τους. Πλύνετε το σπανάκι με άφθονο νερό. Αφήστε το σπανάκι να μουλιάσει λίγο παραπάνω για να φύγει όλη η βρωμιά. Ξεπλύνετε καλά.

spinach leaves

  • Θερμάνετε τις 5 κουταλιές ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε μέχρι να γίνει μαλακό το κρεμμύδι.

σπανακόπιτα

  • Λίγα λίγα προσθέστε τα φύλλα σπανάκι. Ανακατέψτε και ρίξτε το αλάτι. Μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά μέχρι όλοι οι χυμοί να έχουν απορροφηθεί. Προσθέστε και τον άνηθο και αφήστε να μαγειρευτεί όσο συνεχίζουμε με το φύλλο. Τελευταία ρίξτε την φέτα γιατί δεν θέλουμε να λιώσει.

spanakopita filling

  • Κόψτε το ζυμάρι στη μέση. Το κάθε μισό χωρίστε το σε 3 κομμάτια. Κάντε τα μπαλίτσες και αφήστε τα στο πλάι. Κάθε μπαλίτσα θα γίνει από ένα φύλλο.
  • Ρίξτε λίγο αλεύρι στον πάγκο που θα πλάσετε την ζύμη. Βάλτε όση ποσότητα αλεύρι χρειάζεται μέχρι να σταματήσει να κολλάει το φύλλο. Πλάστε από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να γίνει λεπτό το φύλλο.
fyllo dough parts
making phyllo dough
  • Σε ένα στρογγυλό ταψί ρίξτε λίγο λάδι και απλώστε το πρώτο φύλλο. Μην ανησυχείτε εάν σκιστεί λίγο το πρώτο φύλλο, θα καλύψετε την τρύπα με το επόμενο.
Greek homemade phyllo
  • Προσθέστε και άλλο λάδι και επαναλάβετε την διαδικασία με το επόμενο φύλλο. Όταν θα έχετε βάλει 3 φύλλα, τότε προσθέτετε την γέμιση.
making Greek spinach pie
  • Πάνω από την γέμιση θα βάλετε άλλα 3 φύλλα. Μην ξεχνάτε να βάλετε λάδι ενδιάμεσα από τα φύλλα.
  • Κόψτε το φύλλο που περισσεύει στις άκρες. Ότι περίσσεψε θα το βάλετε στις άκρες της πίτας.
Spinach pie finishing
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
  • Ρίξτε και άλλο λάδι πανώ από την πίτα και κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι .
Proper phyllo
  • Ψήστε την πίτα για περίπου 30 – 40 λεπτά. Θα πρέπει να έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Όταν γίνει, αφήστε την σπανακόπιτα να κάτσει για λίγα λεπτά και να κρυώσει πριν την κόψετε και την σερβίρετε. Καλή απόλαυση!
σπανακόπιτα

Leave a Reply

Your email address will not be published.