Το ψήσιμο μιας μοσχαρίσιας μπριζόλας απαιτεί ξεχωριστή τέχνη και ιδιαίτερο μεράκι, σε περίπτωση που θέλετε να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα! Είτε επιλέξετε μια ζουμερή σιρλοάν, είτε σας αρέσει μια «πληθωρική» και πλούσια rib-eye υπάρχουν ορισμένα tips, που θα σας βοηθήσουν έτσι η μοσχαρίσια μπριζόλα σας να ψηθεί στην εντέλεια. Αυτό που οφείλετε να γνωρίζετε είναι ότι ο χρόνος ψησίματος, ακόμη και με λίγα λεπτά διαφορά, μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει ο εκάστοτε τύπος μπριζόλας.

Για αρχή καλό θα ήταν να κατανοήσετε τις διαφορετικές κατηγορίες ψησίματος και τι ακριβώς σας προσφέρουν. Ξεκινώντας με την «Blue», εδώ το σωστό είναι το κρέας να διαθέτει ένα μαύρο προς το μωβ χρώμα και να δίνει την αίσθηση του σφουγγαριού χωρίς αντίσταση. Η “Rare” αποκτάει ένα σκοτεινό κοκκινωπό χρώμα και είναι αρκετά ζουμερή, ενώ δίνει μια σπογγώδη αίσθηση με ελάχιστη αντίσταση. H “medium-rare” είναι το επόμενο στάδιο, όπου η μπριζόλα διαθέτει ένα ροζ χρώμα και λιγότερο ζουμερή από την rare. Είναι αρκετά μαλακή και σπογγώδης και αφήνει μια ελαστική αίσθηση. Το επόμενο στάδιο είναι η “medium”, όπου αφήνει ένα απαλό ροζ χρώμα στο εσωτερικό της και δεν είναι καθόλου ζουμερή. «Κρατάει» πολύ παραπάνω από την medium-rare και εξακολουθεί να μεταδίδει μια ελαστική αίσθηση. Τέλος, το ανώτερο επίπεδο ψησίματος είναι ως γνωστόν η «Well-Done», όπου το ροζ χρώμα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το εσωτερικό του κρέατος και μεταδίδει μια ελαστική, σπογγώδη και συγχρόνως soft αίσθηση.

Χρόνοι Ψησίματος

Για μια μπριζόλα κανονικού μεγέθους προτείνουμε τους εξής χρόνους ψησίματος:

 • Blue: 1.5 λεπτό την κάθε πλευρά
 • Rare: 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά
 • Mediumrare: 3 λεπτά και 15 δευτερόλεπτατην κάθε πλευρά
 • Medium: 4.5 λεπτά την κάθε πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε στα υπόψη σας το μέγεθος και το βάρος της μοσχαρίσιας που σχεδιάζετε να ψήσετε, πριν να υπολογίσετε τον χρόνο ψησίματος. Εάν δεν το έχετε και πολύ, μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε στο έμπειρο μάτι του κρεοπώλη σας, ο οποίος θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. Ωστόσο, τα γενικά tips που ισχύουν για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα είναι τα εξής:

 1. Αλατίστε σχεδόν δύο ώρες πριν το ψήσιμο, και προσθέστε πιπέρι λίγο πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του ψησίματος.
 2. Προθερμάνετε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο, χωρίς ωστόσο να το παρακάνετε!
 3. Ραντίστε με λίγο λάδι και αφήστε το τηγάνι για λίγα λεπτά
 4. Προσθέστε τώρα την μπριζόλα, βούτυρο, λίγο σκόρδο και μυρωδικά βότανα (εφόσον το επιθυμείτε).
 5. Ψήστε ομοιόμορφα κάθε μεριά στους χρόνους που πρέπει, γυρνώντας κάθε ένα λεπτό το κρέας έτσι ώστε να πετύχετε ένα είδος καραμελωμένης κρούστας στην επιφάνεια της.
 6. Εφόσον ολοκληρώσετε τον χρόνο ψησίματος της αρεσκείας σας, βγάλτε την από το τηγάνι και τοποθετήστε την είτε στον πάγκο της κουζίνας, είτε σε ένα ζεστό πιάτο για περίπου 5 λεπτά.
 7. Το τελικό στάδιο είναι να την σερβίρετε (ολόκληρη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια) με τα συνοδευτικά της αρεσκείας σας, προσθέτοντας από πάνω το ζουμί που έχει απομείνει.

Καλή σας όρεξη!