Τα τελευταία χρόνια ακούμε παντού για τους ρεβυθοκεφτέδες, τα λεγόμενα «φαλάφελ». Τα φαλάφελ είναι ανατολίτικη συνταγή ρεβυθοκεφτέ που είναι συνήθως τηγανητός και πεντανόστιμος. Συχνά τρώγεται σε πίτα με λαχανικά και σως ταχίνι. Εμείς σήμερα σας έχουμε μία πιο υγιεινή εναλλακτική, καθώς δεν θα τηγανίσουμε στο λάδι τα φαλάφελ, μα θα τα βάλουμε στον φούρνο.

φαλάφελ

Τι θα χρειαστείτε;

  • 1 μερίδα ρεβύθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 1/4 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα φρέσκο μαιντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλιά του τσαγιού κύμινο
  • 1 κουταλιά του τσαγιού κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά του τσαγιού αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λαδόκολλα
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα

Η εκτέλεση της συνταγής

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε μία λαδόκολλα.
  2. Βάλτε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, τον μαιντανό, το λεμόνι, το κύμινο, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο σταματήστε. Αφήστε το μείγμα να έχει μερικά κομματάκια μέσα ώστε να είναι τραγανό. Μετά, ρίξτε την σόδα και το αλέυρι. Έτσι, το μείγμα θα γίνει πιο συμπαγές. .
  3. Ψήστε 10-12 λεπτά από την μία μεριά, γυρίστε τους κεφτέδες και ψήστε τους για άλλα 10-12 λεπτά από την άλλη μεριά.

Η συνταγή θα σας πάρει γύρω στα 35 λεπτά συνολικά. Τα φαλάφελ θα είναι τραγανά και νόστιμα. Μπορείτε να τα φάτε με κρέας, με σαλάτα, με πουρέ, με οτιδήποτε θέλετε. Επίσης, ταιριάζουν εξαιρετικά με γιαούρτι. Είναι ιδανικά και για βίγκαν.

Προσοχή! Για να έχουν την σωστή σύσταση τα φαλάφελ σας, μην χρησιμοποιήσετε ρεβύθια από κονσέρβα ή ρεβύθια βρασμένα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήσετε τα ξηρά ρεβύθια όλη νύχτα να μουλιάσουν. Έτσι, δεν θα «σπάνε» οι ρεβυθοκεφτέδες και θα είναι και γεμάτοι γεύση.