Μια εύκολη συνταγή για λευκό ψωμί για σένα που δοκιμάζεις να ζυμώσεις για πρώτη φορά. Αξίζει τον κόπο, γιατί θα συνοδεύσεις τα λαδερά σου με ένα ψωμί αφράτο από αγνά υλικά.

Συστατικά

  • 500g αλεύρι σκληρό, συν λίγο επιπλέον αλεύρι για το φινίρισμα
  • 40g μαλακό βούτυρο
  • 7g φακελάκι ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • περίπου 300ml χλιαρό νερό (ζεστό όχι κρύο – περίπου τη θερμοκρασία του σώματος)
  • λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Μέθοδος

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Προσθέστε τη μαγιά στη μία πλευρά του μπολ και προσθέστε το αλάτι στην άλλη, διαφορετικά το αλάτι θα εξουδετερώσει τη μαγιά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι να ενωθούν.
  2. Προσθέστε το μισό νερό και ζυμώστε. Συνεχίστε να προσθέτετε λίγο λίγο νερό, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να μαζέψετε όλο το αλεύρι από τα πλαϊνά του μπολ. Μπορεί να μην χρειαστεί να προσθέσετε όλο το νερό ή μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο – θέλετε μια ζύμη που να είναι απαλή, αλλά όχι κολλώδης ή μουσκεμένη. Ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν ενωθεί και χρησιμοποιήστε τη ζύμη για να καθαρίσετε το εσωτερικό του μπολ. Συνεχίζουμε μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.
  3. Χρησιμοποιήστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι για να αλείψετε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας (χρησιμοποιώντας λάδι αντί για αλεύρι θα διατηρήσετε την υφή της ζύμης σταθερή). Απλώστε τη ζύμη σας στη λαδωμένη επιφάνεια εργασίας (βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο).
  4. Διπλώστε τη μακρινή άκρη της ζύμης στη μέση της ζύμης, στη συνέχεια γυρίστε τη ζύμη κατά 45 μοίρες και επαναλάβετε. Κάνετε αυτό πολλές φορές μέχρι η ζύμη να στρωθεί πολύ ελαφρά σε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
  5. Τώρα χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσετε για περίπου 4 ή 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Δουλέψτε γρήγορα για να μην κολλήσει το μείγμα στα χέρια σας – αν κολλάει πολύ μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι στα χέρια σας.
  6. Καθαρίζετε και λαδώνετε ελαφρά τον κάδο του μίξερ και ξαναβάζετε τη ζύμη σε αυτό. Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα ή ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει. Αυτό δίνει στη μαγιά χρόνο να δουλέψει: η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, αλλά διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου σας (μην βάζετε το μπολ σε ζεστό μέρος γιατί η μαγιά θα λειτουργήσει πολύ γρήγορα).
  7. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ή σιλικόνη (όχι λαδόκολλα).
  8. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, βγάλτε την από το μπολ. Η υφή πρέπει να είναι γυαλιστερή. Γυρίστε το σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε το προς τα πίσω ζυμώνοντάς το σταθερά για να «φύγει» ο αέρας. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να τυλιχτεί η ζύμη, στη συνέχεια γυρίστε την κατά 45 μοίρες και τυλίξτε την ξανά. Επαναλάβετε αρκετές φορές. Γυρίζουμε απαλά και λειαίνουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα καρβέλι.
  9. Τοποθετούμε το καρβέλι στο στρωμένο ταψί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, αλλά μπορεί να είναι πιο γρήγορο ή πιο αργό, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η κουζίνα σας.
  10. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 C (με ανεμιστήρα). Βάλτε μια παλιά, άδεια φόρμα ψησίματος στο κάτω μέρος του φούρνου.
  11. Μετά από μια ώρα το καρβέλι θα έπρεπε να είχε φουσκώσει. Ρίξτε λίγο αλεύρι από πάνω και τρίψτε το πολύ απαλά. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε ρηχά κοψίματα (περίπου 1 cm βάθος) στην κορυφή της φραντζόλας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο.
  12. Βάλτε το καρβέλι (στο ταψί του) στη μέση του φούρνου. Ρίξτε λίγο νερό στο άδειο ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου, λίγο πριν κλείσετε την πόρτα – αυτό δημιουργεί ατμό που βοηθά το καρβέλι να αποκτήσει τραγανή και γυαλιστερή κρούστα.
  13. Ψήστε το καρβέλι για περίπου 30 λεπτά.
  14. Για έλεγχο, βγάλτε το από το φούρνο και χτυπήστε το απαλά από κάτω – θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο. Γυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει.