Ένας διαφορετικός τρόπος να φάτε τις φακές και το ρύζι που θα σας συναρπάσει. Οι φακές δεν αποτελούν το αγαπημένο φαγητό των μικρών παιδιών, είμαστε σίγουροι όμως ότι με αυτήν την συνταγή θα τα… ξεγελάσετε για να τις φάνε.

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 λεμόνι
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα φακές
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο – και 3 κουταλίες της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά το γλυκού ζάχαρη
  • 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
  • 2 κουταλίες του γλυκού κόλιανδρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κύμινο
  • αλάτι και πιπέρι (ρυθμίστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, γεμίστε την κατσαρόλα με νερό και αλατίστε. Θα βράσουμε ξεχωριστά τις φάκές. Έπειτα, προετοιμάζουμε τις σταφίδες που θα δώσουν όλη τη γεύση. Τις τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ και τις περιχύνουμε με χυμό από μισό λεμόνι. Ρίχνουμε και μία κουταλιά της σούπας πολύ ζεστό νερό πάνω τους, ώστε να μαλακώσουν. Ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε τες να κάτσουν.
  2. Κόψτε τα κρεμμύδια σε «μισοφέγγαρα». Έπειτα, ρίξτε τα σε τηγάνι με μέτρια φωτιά ώστε να καραμελωθούν με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίξτε αλάτι και ανακατέψτε, αφήστε τα 15 λεπτά μέχρι να γίνουν μαλακά και διάφανα.
  3. Πασπαλίστε πάνω στα καραμελωμένα κρεμμύδια μισή κουταλιά ζάχαρη. Ρίξτε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα υλικά να γίνουν ένα μέχρι να αποκτήσουν «σοκολατένιο χρώμα» για περίπου μισή ώρα.
  4. Έπειτα, σε διαφορετική κατσαρόλα θα βάλουμε όλα τα υλικά μαζί. Ξεκινάμε με μέτρια φωτία, με την κούπα με το ελαιόλαδο, το κύμικο και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 1 1/2 κούπα νερό για να βράσουμε το ρύζι με τα μπαχαρικά. Καλύψτε με τις βραστές φακές και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  5. Ρίξτε τις σταφίδες στα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ανακατέψτε καλά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και ρίξτε το χυμό από το άλλο μισό του λεμονιού. Τέλος, προσθέστε το μείγμα στις φακές με το ρύζι και ανακατέψτε τα όλα μαζί.

Η συνταγή αυτή είναι εμπνευσμένη από την μέθοδο mujadara που έχει την καταγωγή της από την Μέση Ανατολή. Είναι ιδανική για χορτοφάγους και βίγκαν. Απολαύστε!