Γευστικές, ζουμερές γαρίδες σε συνδυασμό με τραγανά σπαράγγια είναι το τέλειο και γρήγορο γεύμα της εβδομάδας. Μια συνταγή έτοιμη σε 20 λεπτά ή λιγότερο, η οποία είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και χωρίς γλουτένη.

 

Υλικά

  • 450 γραμμάρια μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο
  • 700 γραμμάρια σπαράγγια πλυμένα και κομμένα
  • 1/4 φλιτζάνι (60 ml) ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερή σάλτσα, προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • Φέτες λεμονιού, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι, φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός, για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τις γαρίδες, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα, το κρεμμύδι σε σκόνη, το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη και αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και μαγειρέψτε τις καρυκευμένες γαρίδες από κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.

Σε άλλο τηγάνι, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Προσθέστε ζωμό λαχανικών, χυμό λεμονιού και την καυτερή σάλτσα και αφήστε να σιγοβράσει. Στη συνέχεια προσθέστε τα σπαράγγια και μαγειρέψτε τα μέχρι να γίνουν τραγανά, περίπου. 4-6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά για να καλυφθούν στη σάλτσα.

Σπρώξτε τα σπαράγγια στο πλάι και προσθέστε τις γαρίδες. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από τις γαρίδες και τα σπαράγγια. Αφήστε το να ξαναζεσταθεί για 1-2 λεπτά και μετά αφαιρέστε τις ψητές γαρίδες και τα σπαράγγια από τη φωτιά. Ρίξτε απο πάνω μαϊντανό, φέτες λεμονιού και κόκκινη τριμμένη πιπεριά τσίλι αν θέλετε.

Μπορείτε να σερβίρετε τις γαρίδες και τα σπαράγγια με μαζί με νουντλς, ρύζι, κουνουπίδι ή πουρέ πατάτας. Καλή σας όρεξη!