Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για πρωινό, γλυκό αλλά και όταν θα έχετε καλεσμένους στο σπίτι για να το σερβίρετε μαζί με τον καφέ.

Υλικά

Για την τούρτα:

  • 1/2 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγα
  • 1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. αλάτι

Για τη μαρέγκα:

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 1/2 κουτ. κρέμα ταρτάρ
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. αλάτι
  • 1 κουτ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 3 κσ αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

Για την τούρτα:

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώστε μια ψηλή φόρμα για κέικ ή ταψί. Εάν χρησιμοποιείτε μια φόρμα για κέικ, τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλα επάνω για να βοηθήσετε στην αφαίρεση του κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το εκχύλισμα αμυγδάλου και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώστε ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί σας. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να ροδίσει ελαφρώς.

Για τη μαρέγκα:

Όσο ψήνεται το κέικ, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε την κρέμα ταρτάρ και χτυπήστε. Πολύ σιγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη ενώ χτυπάμε. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα το αλάτι και το εκχύλισμα αμυγδάλου.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και απλώνουμε προσεκτικά τη μαρέγκα ομοιόμορφα από πάνω. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα. Επιστρέψτε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά. Η μαρέγκα θα φουσκώσει και θα ψηθεί ελαφρά.