Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι γνωστή και ως κρέμα πατισερί ή crème pâtissière (αν θες να δείξεις τις γνώσεις σου στα γαλλικά). Μοιάζει πολύ με την κλασική πουτίγκα  αλλά έχει μια μικρή βασική διαφορά… Αυτή η κρέμα πήζει με τη βοήθεια κορν φλάουρ και κρόκων αυγού, κάτι που σου επιτρέπει να ελέγξεις πόσο αραιή ή πηχτή είναι (η πουτίγκα πήζει μόνο σε μια συγκεκριμένη σύσταση). Ο λόγος που οι ζαχαροπλάστες προτιμούν αυτή την κρέμα είναι ότι είναι απίστευτα νόστιμη και χρησιμοποιείται παντού. Ακριβώς επειδή μπορείς να ελέγξεις τη σύστασή της με ευκολία και να προσθέσεις ό,τι θες εσύ είναι από τις πιο σημαντικές συνταγές που θα μάθεις, αλλά κι από τις πιο εύκολες που θα δοκιμάσεις ποτέ!

creme-patissiere-2

Υλικά:

½ λίτρο γάλα της επιλογής σου (ιδανικά αγελάδος πλήρες)
3 κρόκοι αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 γεμάτα κουτάλια της σούπας κορν φλάουρ
1/3 κούπας ζάχαρη
1 κουτάλι του γλυκού βανίλια ή 1 βανιλίνη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπολ στο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι πάνω από μέτρια προς υψηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να είναι ζεστό. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλαουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αναμειχθούν. Ανάβουμε το μάτι μας σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε όλο το γάλα μέσα στο κατσαρολάκι με το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε γρήγορα (αλλά προσεκτικά και επιμελώς) με τον αυγοδάρτη για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει.

Μόλις η κρέμα ζαχαροπλαστικής μας πήξει, σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τη βανίλια ή τη βανιλίνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Σκεπάζουμε την κρέμα με λίγη μεμβράνη (φροντίζουμε η μεμβράνη να αγγίζει την επιφάνεια της κρέμας) για να μη κάνει κρούστα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.  Η κρέμα μας είναι έτοιμη!

Μικρά μυστικά:

Αν θες κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτα, μπορείς να προσθέσεις 1 γεμάτο κουτάλι της σούπας άγλυκο κακάο και 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη στην κρέμα. Μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε εκχύλισμα θες στην κρέμα, ακόμη και φρούτα ή λικέρ!

Για να φτιάξεις κρέμα μιλφέιγ απλά χτύπα 1 κουτάκι (200-250 ml) κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και ύστερα ανακάτεψε απαλά τη σαντιγί με την κρέμα ζαχαροπλαστικής σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.