H Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι συνδεδεμένη με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Πως όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο. Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος ήρθε τον 15ο αιώνα και κέρδισε σημαντική θέση στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό της ημέρας είναι πως επειδή κατά την περίοδο της Σαρακωστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Υλικά

 Για τον μπακαλιάρο:

  • 800-1000 γρ. μπακαλιάρο παστό
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • χυμό λεμονιού

Για το κουρκούτι:

  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ανθρακούχο νερό ή σόδα
  • αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

Για το μπακαλιάρο

Ξεπλένετε μπακαλιάρο με κρύο νερό και τον βάζετε, από το προηγούμενη ημέρα σε μια λεκάνη με νερό. Τον αφήνετε να ξαλμυρίσει, για 24 τουλάχιστον ώρες, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα, τουλάχιστον 6-7 φορές το νερό. Όταν είναι έτοιμος στραγγίζετε το ψάρι και το σκουπίζετε. Αφαιρείτε τη πέτσα και τα κόκαλα και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

Για το κουρκούτι

Ρίχνετε το ανθρακούχο νερό σε ένα μπολ και προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα χυλό μέτριο. Βάζετε για 10 λεπτά το χυλό στο ψυγείο να παγώσει. Βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε σε αρκετό λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη σκορδαλιά

Βράζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε τη καρυδόψιχα το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνετε λίγο από το λάδι και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί. Τέλος, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, ρίχνετε σιγά σιγά το υπόλοιπο λάδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά το ψυγείο, σε καλά σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να τη σερβίρετε.