Μια αριστοκρατική συνταγή με μύδια και σπανάκι για την Σαρακοστή – σερβίρετε με φρυγανισμένη μπαγκέτα ή προζύμι.

Συστατικά

Για τα μύδια

  • 30gr βούτυρο
  • 2 μικρά ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξυλάκι σέλινου, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • Μύδια 1kg, καθαρισμένα και απογενειωμένα
  • 30 ml/1 φλ ουγκιά παστίς
  • 200ml ξηρό σέρι

Για το μείγμα Ροκφέλερ

  • 200gr σπανάκι
  • 10gr φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωναράκια φρέσκο ​​εστραγκόν, μόνο φύλλα
  • 2-3 σταγόνες Ταμπάσκο

Μέθοδος

  1. Βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε το σπανάκι για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το σπανάκι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό, το στύβουμε και το στεγνώνουμε.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τηγανίζουμε απαλά τα ασκαλώνια και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μύδια, δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να ακουστεί από κάτω ο ήχος του τσιτσιρίσματος και μετά προσθέτουμε το παστί και το σέρι. Ανακινήστε την κατσαρόλα μόλις εμφανιστεί ατμός, τοποθετήστε ξανά στη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 1-2 λεπτά.
  3. Μόλις ανοίξουν τελείως όλα τα κελύφη, τα σουρώνουμε αμέσως σε ένα σουρωτήρι που αιωρείται πάνω από ένα μπολ. Ανακινήστε τα μύδια να βγάλουν τους χυμούς και αφήστε τα στην άκρη.
  4. Ρίξτε τους χυμούς σε ένα μπλέντερ μαζί με το κρατημένο σπανάκι και άλλα υπόλοιπα υλικά «Rockefeller». Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και επαναφέρουμε την πράσινη σάλτσα στην κατσαρόλα μαγειρέματος των μυδιών.
  5. Αφαιρέστε το άδειο μισό κέλυφος από όλα τα μύδια και προσθέστε τα γεμάτα μισά στην πράσινη σάλτσα. Ζεσταίνουμε για λίγο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!