Το να φτιάξεις καραμέλα με οποιαδήποτε συνταγή είναι ίσως μια τρομακτική εμπειρία στην αρχή, καθώς κάπου σου πάει στραβά και καταλήγεις με μια τεράστια καταστροφή σε κατσαρόλα. Αυτό, όμως, συμβαίνει απλώς γιατί δεν ήξερες τι πρέπει να κάνεις πραγματικά (μέχρι τώρα). Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το πώς μπορείς να φτιάξεις ρευστή σάλτσα καραμέλας μόνη σου με την πιο απλή συνταγή!

Hint: Αν θες να φτιάξεις salted caramel (πίστεψέ με, θες) απλά πρόσθεσε 1 γεμάτο κουτάλι γλυκού αλάτι στην καραμέλα όσο την ανακατεύεις στο τέλος.

Hint 2: Αντί για βούτυρο και συμπυκνωμένο γάλα μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

caramel-2

Υλικά:

1 1/2 κούπα ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
1 γεμάτο κουτάλι σούπας γλυκόζη
λίγο νερό
1 κουτάλι του γλυκού χυμός λεμονιού
1/4 κούπα βούτυρο
1/4 κούπα συμπυκνωμένο γάλα
προαιρετικά: 1 γεμάτο κουτάλι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει τη ζάχαρη (δε θα χρειαστεί πολύ).

Τοποθετούμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ανακατεύουμε λίγο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μερικά λεπτά να βράσει. Σημαντικό είναι να μην αφήσουμε την καραμέλα μόνη της γιατί μπορεί να καεί πολύ γρήγορα χωρίς επιτήρηση.

Μετά από 4-5′ ξεσκεπάζουμε και παρατηρούμε την καραμέλα όσο βράζει, μέχρι να πάρει κεχριμπαρένιο χρώμα.

Δεν ανακατεύουμε ποτέ την καραμέλα αφού αρχίσει να βράζει, καθώς ένα τέτοιο λάθος θα κάνει την καραμέλα να κρυσταλλώσει αντί να παραμείνει λεία και μαλακή.

Αν η καραμέλα έχει πάρει χρώμα σε ένα μόνο σημείο, μπορούμε να κουνήσουμε λίγο την κατσαρόλα ώστε με την κίνηση να αναμειχθεί το μείγμα καλύτερα.

Μόλις πάρει κεχριμπαρένιο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το συμπυκνωμένο γάλα (και κατά προτίμηση το 1 κουτάλι αλάτι) και ανακατεύουμε προσεκτικά αλλά καλά.

Ένα ακόμα πράγμα που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε είναι ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να αγγίξουμε την καραμέλα πριν κρυώσει. Δε τη δοκιμάζουμε και δε την αγγίζουμε, εκτός κι αν θέλουμε να πάθουμε κάποιο έγκαυμα…

Μόλις η καραμέλα κρυώσει, μπορείς να την απολαύσεις με όποιο τρόπο θες!

Μικρά μυστικά:

  • Η γλυκόζη, ο χυμός λεμονιού και ο βρασμός σε καπακωμένη κατσαρόλα βοηθούν την καραμέλα να μην κρυσταλλώσει και να μείνει λεία.
  • Η “κρυστάλλωση” κάνει την καραμέλα να έχει πολύ περίεργη υφή, γι’αυτό προσπαθούμε να την αποφύγουμε.