Η πρώτη μας σκέψη όταν βλέπουμε μια συνταγή για παστίτσιο είναι “θα ξημεροβραδιαστώ εγώ στην κουζίνα για να φύγει σε 5’” όπως γίνεται σε πολλά παραδοσιακά φαγητά. Θα ήθελα να σου αλλάξω αυτή την άποψη, καθώς το παστίτσιο θα σου πάρει περίπου μία ώρα από την αρχή μέχρι να το δοκιμάσεις και θα χρειαστείς μόνο μία κατσαρόλα, ένα σουρωτήρι, ένα ταψί, ένα κουτάλι κι έναν αυγοδάρτη. Ναι, δεν είναι δύο πράγματα, είναι 5, αλλά θα σου πάρουν 5′ να τα πλύνεις στο τέλος και επίσης η ποσότητα από το φαγητό θα σου κρατήσει αρκετές μέρες. Αν θες, μάλιστα, μπορείς να καταψύξεις μερίδες από το παστίτσιο για να έχεις ένα πιο υγιεινό cheat meal του φούρνου μικροκυμάτων τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις.

Για δική σου άνεση θα επισυνάψω όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς για τα ξεχωριστά μέρη του πιάτου, ώστε να είσαι σίγουρη ότι το παστίτσιο σου θα κάνει θραύση.

 Ας μη φλυαρώ περισσότερο, καθώς έφτασε η ώρα να περάσουμε στο ψητό!

Υλικά:

250 γρ. μακαρόνια χοντρά (τα κλασικά που έχεις φάει ως τώρα ή, οι προσωπικές μου αγαπημένες, πέννες)
1 δόση σάλτσα bolognese
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ ή mormay 

Εκτέλεση: 

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράσε νερό και πρόσθεσε 2-4 κουτάλια της σούπας αλάτι. Στο νερό που βράζει βάλε τα μακαρόνια και ανακάτεψε λίγο. Άσε τα μακαρόνια να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα και ύστερα σούρωσε τα (πρόσεχε να μη τα ξεπλύνεις).
  2. Όσο τα μακαρόνια σουρώνουν, ρίξε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι και φτιάξε τον κιμά σύμφωνα με τα βήματα που σου λέω εδώ, ανακατεύοντας με το ίδιο κουτάλι που είχες για τα μακαρόνια. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη βάλε τα μακαρόνια σε ένα βαθύ ταψί της επιλογής σου και ρίξε από πάνω τον κιμά. Άπλωσε με το κουτάλι σου τον κιμά ώστε να πάει παντού.
  3. Ξέπλυνε την κατσαρόλα και το κουτάλι με λίγο νερό μέχρι να μην υπάρχουν υπολείμματα σάλτσας και σκούπισε με ένα χαρτί. Επέστρεψε την κατσαρόλα στη φωτιά και άρχισε την σάλτσα béchamel (ή τη mornay, δε κρίνω). Όσο λιώνει το βούτυρο (ή η μαργαρίνη) προθέρμανε το φούρνο σου στους 180-200ºC. Ρίξε την έτοιμη σάλτσα πάνω από τον κιμά, άπλωσε με το κουτάλι αν χρειάζεται και βάλε το ταψί στο φούρνο για περίπου 20′ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της μπεσαμέλ.
  4. Άσε το παστίτσιο να κρυώσει για κάποια λεπτά πριν το κόψεις, αλλιώς θα χρειαστείς κουτάλα για να το βάλεις στο πιάτο σου (όλοι και όλες το έχουμε κάνει, όμως, οπότε κουτάλωσε το παστίτσιο χωρίς ενοχές)!

pastitsio-30690-1 (Large)

Μικρά μυστικά:

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμη μπεσαμέλ, αν και η σπιτική δε θα σου πάρει πάνω από 10′
  • Αν σου αρέσει πολύ ο κιμάς και η μπεσαμέλ, μπορείς να φτιάξεις 1 1/2 δόση από αυτά (δε προτείνω παραπάνω γιατί μετά θα υπερισχύουν πολύ σαν γεύσεις και θα τρως κιμά με μπεσαμέλ και μακαρόνια αντί για παστίτσιο. (1 1/2 δόση είναι περίπου 400 γρ. κιμά και 3/4 κούπας βούτυρο, αλεύρι και 3/4 λίτρου γάλα με τις υπόλοιπες δοσολογίες να ανεβαίνουν εξίσου ανάλογα).
  •  Μπορείς να διακοσμήσεις το παστίτσιο σου με τυρί ή μυρωδικά για έξτρα νοστιμιά!