Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο με κρεμώδη πράσινη σάλτσα είναι γεμάτο πλούσια γεύση και ο τέλειος τρόπος για να προσθέσετε διεθνείς γεύσεις στο επόμενο μπάρμπεκιου σας.

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • Μαύρο πιπέρι

Για την πράσινη σάλτσα:

  • 3 jalapeños
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1/4 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κοτόπουλο:
Πολτοποιήστε στο μπλέντερ το σκόρδο, τη σάλτσα σόγιας, το χυμό λάιμ, το λάδι, το κύμινο, την πάπρικα, τη ρίγανη και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Βάλτε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη σακούλα με φερμουάρ και προσθέστε τη μαρινάδα. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για 8 με 24 ώρες.

Πράσινη σάλτσα:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Με το μοτέρ σε λειτουργία, περιχύστε αργά με ελαιόλαδο. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Κοτόπουλο στη σχάρα:
Προθερμάνετε το γκριλ στους 180 °C. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και τοποθετήστε το στις σχάρες του γκριλ. Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 5-6 λεπτά με κλειστό το καπάκι του γκριλ για να διατηρηθεί η φωτιά. Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να γυρίσετε το κοτόπουλο. Μαγειρέψτε για επιπλέον 30 λεπτά.