Η τέλεια ιδέα για το κρασάκι, το ουζάκι κτλ

Υλικά

Για τη γέμιση

Ελαιόλαδο

3 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες

3 πράσα, ψιλοκομμένα

200g μανιτάρια μικρά

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 λουκάνικα ψιλοκομμένα

6 κουταλιές της σούπας αλεύρι

150ml μηλίτη

200ml φρέσκο ζωμό κότας

180g ζαμπόν

50ml κρέμα γάλακτος

½ Χυμό λεμονιού

1 φλιτζάνι μαϊντανό

Για την κρούστα

80g ανάλατο βούτυρο

500g αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 μέτριο ελεύθερης βοσκής αυγά, συν 1 χτυπημένο αυγό για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τα πράσα για 10 λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο. Σε ένα δεύτερο τηγάνι τηγανίζουμε τα λουκάνικα για δέκα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα προσθέτουμε μαζί με τα λαχανικά στη κατσαρόλα πασπαλίζοντας και ανακατεύοντας με το αλεύρι. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το μηλίτη, το ζωμό το ζαμπόν και τη κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει περίπου η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Για τη ζύμη

Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με 200ml νερό και στη συνέχεια τοποθετούμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, κάνουμε μια τρύπα στη μέση και τοποθετούμε το αυγό καλύπτοντας. Περιχύνουμε με το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και μόλις είναι μαλακή η ζύμη καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Τυλίγουμε το ένα τρίτο της ζύμης σε μεμβράνη και ανοίγουμε το άλλο σε κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23 εκατοστών και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Γεμίζουμε τη πίτα με τη γέμιση που ετοιμάσαμε και χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο κομμάτι που έχουμε κρατήσει στην άκρη για να σκεπάσουμε τη πίτα. Αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει και κόβουμε την περίσσεια ποσότητα ζύμης με ένα ψαλίδι. Ψήνουμε για 60 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.